Новият здравен министър проф. Асена Сербезова ще се консултира с

...
Новият здравен министър проф. Асена Сербезова ще се консултира с
Коментари Харесай

Здравният министър ще решава с експертен съвет за нови мерки и как да повиши ваксинацията

Новият здравен министър проф. Асена Сербезова ще се съветва с група експерти по какъв начин да бъде нараснало равнището на имунизацията против COVID-19 и дали да бъдат взимани ограничения поради открития нов вид Омикрон. Пред Би Ти Ви Сербезова заяви, че съветът ще заседава в понеделник (20 декември), а в него ще вземат участие инфекционисти, епидемиолози, представители на лекарския, фармацевтичния съюз и персоналните лекари. Изброи проф. Тодор Кантарджиев, проф. Радка Аргирова, доктор Иван Маджаров, доктор Николай Брънзалов, доктор Гергана Николова. Предстоящата осведомителна акция ще се организира и със препоръките на Световната здравна организация.

Всеки един министър би трябвало да взима съответни решения въз основата на науката, на данни и обстоятелства.
 проф. Асена Сербезова,
министър на опазването на здравето

Вчера министър председателят поради предстояща последваща Коронавирус вълна в средата на януари, провокирана от разновидността Омикрон. Петков заяви за желанието си експерти да изясняват изгодите от имунизацията и хората да взимат осведомено решение по какъв начин да действат. Спомена името на клиничния вирусолог проф. Радка Аргирова, като изиска от нея да вкара модела " Фаучи ", визирайки шефа на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати и основен здравен специалист на Белия дом. Петков открои значимостта на разговора с антиваксърите.

Днес Сербезова се базира на резултат от изследване, направено в България, съгласно което хората имат най-вече доверие на персоналните лекари и фармацевти. Според данните от него към 10-12% от популацията е отрицателно настроено към имунизациите, а огромен % се колебае и точно към тези хора ще е ориентирана акцията. Ваксинационното покритие в страната все още е към 27%.

Не е известно кой ще ваксинира децата

Сербезова не отговори дали персоналните лекари ще бъдат включени във имунизацията на деца. На 20 декември се чака в България да дойде първата доставка от имунизацията на " Пфайзер " / " БиоНТех ", предопределена за деца от 5 до 11-годишна възраст. Ваксината на " Пфайзер " / " БиоНТех " е към този момент единствената, която е утвърдена за приложимост при хора над 5-годишна възраст. Тя още веднъж е в две дози, като вероятните странични реакции са като при възрастните. Флаконът на имунизациите за деца от 5- до 11-годишна възраст е по-различен, в сравнение с за останалите възрастови групи, защото педиатричната доза е една трета от тази за възрастни.

По-рано през днешния ден от Окръжна болница в София, оповестиха, че имунизация против COVID-19 на деца на възраст от 5 до 11г. ще се прави всеки работен петък от 13 до 14 часа във имунизационния център на лечебното заведение (обособен независим вход и кабинет единствено за деца) след прелиминарен обзор от педиатър на място. Имунизации се реализират посредством авансово записване на час на тел. 0879 885 100 след предоставени количества на имунизацията на Pfizer от РЗИ. Предвид Новогодишните празници първата допустима дата за имунизация е 30.12.2021г. (четвъртък).

Поиска цялостен мандат за промени

" Постът на министър на опазването на здравето не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като опция да се създадат дребни и положителни неща за опазването на здравето ", сподели за назначението си Сербезова.

Новият здравен министър сподели, че от 1944 година насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. " Около 400 дни се задържа един здравен министър приблизително у нас. За промени и промени би трябвало да има цялостен небосвод и мандат ", сподели Сербезова.

Здравният министър уточни, че даденият небосвод от три месеца за въвеждане условието за Коронавирус документ за администрацията е задоволителен. По нейни данни 80% от работещите в здравното ведомство са ваксинирани.

За сливането на болница " Лозенец " с педиатрията тя ще изиска още отчети, само че е учудена от решението, взето от служебния министър доктор Стойчо Кацаров, часове преди да бъде заменен.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР