Новият вариант на коронавируса - Омикрон - се разпространява бързо,

...
Новият вариант на коронавируса - Омикрон - се разпространява бързо,
Коментари Харесай

САЩ: Омикрон може да не е толкова опасен

Новият вид на ковид - Омикрон - се популяризира бързо, само че първичните данни дават съображение да се счита, че той може да не е толкоз гибелен като Делта , поради който продължава да пораства броят на приетите в болница. Това разгласи пред АП лекар Антъни Фаучи, шефът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания и основен медицински консултант на президента Джо Байдън.

Фаучи акцентира, че учените имат потребност от повече информация, преди да създадат безапелационни изводи колко рисков е Омикрон. Данните, които идват от Южна Африка, където новият вариант на ковид се появи и стана преобладаващ, демонстрират, че няма обезпокоително увеличение на приетите в болница пациенти. По думите на Фаучи към този момент не наподобява този вид да води до доста тежко протичане, само че въпреки всичко би трябвало да се внимава с изводите дали вариантът е по-лек, или по-тежък от Делта.

Фаучи разяснява и, че екипът на Байдън обмисля да анулира рестриктивните мерки за влизане в Съединени американски щати от няколко африкански страни. Те бяха наложени след появяването на Омикрон, само че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш остро ги разкритикува и ги съпостави с апартейда. До през вчерашния ден Омикрон е открит в към една трета от американските щати. Вчера новият варинт на ковид стигна и в. 

Вчера и основният здравен контрольор Ангел Кунчев съобщи, че данните за Омикрон са оптимистични. " Той стартира еволюционно да върви тъкмо към това, което чакаме. По този път са минали и други вируси и бактерии. Никой микроорганизъм няма капацитет да провокира пандемия 2,3, 5 година наред и да не се откри метод или той да се приспособи към нас, или ние да намерим доста ефикасни ваксини и ограничения и да успеем да го избутаме ", изясни Кунчев пред Би Ти Ви. По думите ми този вид може да измести по-тежко протичащите досегашни и ще трансформира ковид в естествен респираторен вирус, на който няма да му обръщаме доста внимание и с който ще живеем.

- От през днешния ден в Италия влиза в деяние така наречен " суперзелен " документ , който се предвижда да важи до 15 януари следващата година, заяви БНР. Такъв ще получават единствено имунизираните и оздравелите от COVID-19. Той е с отминалост надлежно за 9 и 6 месеца. С този документ ще може да се върви на спортните и културни събития, на дискотека, на ски, в музеите, на кино, в заведенията на закрито. 

Нови правила има и за градския превоз и хотелите. Досега пътуващите с влакове на огромни дистанции трябваше да са имунизирани, да са прекарали COVID-19 или да имат негативен тест. Сега вече зелен документ ще се желае и за метрото, рейсовете и крайградските влакове. Изключение се прави за децата на възраст под 12 години, защото те още не могат да бъдат имунизирани.

Базовият зелен пропуск, който включва и негативен тест, от през днешния ден до 15 януари е необходим и за районните и междуобластните влакове, в хотелите и както до момента за работното място, влаковете на дълги дистанции, самолетите, плувните басейни и другите спортни уреди. Глобата е от 400 до 1000 евро.

От 15 декември в Италия ще стане наложително имунизирането на работещите в учебните заведения, за полицаите и войниците. От април то е наложително за здравния бранш. Без ваксина са над 6 милиона италианци. 

- Шест нови противоепидемични ограничения за " избавяне на Коледа "  са в действие от през днешния ден в Кипър.  Една от тях е условието за наложителен PCR тест на всички влизащи в страната по въздух и море над 12 годишна възраст. Това важи за всички чужденци и кипърци, в това число имунизирани и преболедували ковид, без значение от коя страна идват. От през днешния ден до 31 декември наложително на отдалечена работа минават 20% от личния състав на всички компании, в които са заети повече от 10 души. До 10 януари пък се приключват всички коледни и други събирания в и отвън моловете. Достъпът до празнични събития на общини, църкви и други организации става единствено с коронавирусния безвреден пропуск (SafePass). 

- Новото немско държавно управление пък желае от 16 март да направи наложителна имунизацията против COVID-19 за работещите в лечебните заведения, домовете за възрастни и други медицински практики. Германия се въздържаше да наложи наложително имунизиране, с цел да не утежни обстановката с дефицита от работна ръка в опазването на здравето и старческите домове, само че страната се бори с четвърта пандемична вълна и поддръжката за сходна мярка се усилва. Намерението е преди Коледа там да се имунизират или да се предложат бустерни дози на 30 милиона души. Проектът на новия кабинет планува краткотрайно и след надлежно образование право да поставят ваксини да се даде и на зъболекари, ветеринари и аптекари. Предлага се също по този начин да се удължат до 15 февруари краткотрайните ограничения, позволяващи на немските провинции да постановат по-строг локдаун, в случай че е належащо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР