Новият спортен комплекс, който ще се строи на 150 декара

...
Новият спортен комплекс, който ще се строи на 150 декара
Коментари Харесай

Спортният комплекс до езиковите гимназии ще се ползва без па...

Новият състезателен комплекс, който ще се строи на 150 декара в западния двор на езиковите гимназии, ще се употребява гратис от учениците, а всички елементи от плана ще бъдат съгласувани с двамата шефове.

Това увери зам.-кметът по спорт, юношески действия и обществена политика Георги Титюков, откакто Николай Радев и Вихра Ерамян показаха безпокойствие по отношение на градежа на обекта, изискванията на прилагане и възможни проблеми поради поток от външни хора.

Титюков описа, че още на 17 февруари имал диалог с арх. Радостина Колева  от МОН, при която отишъл със фотоси на терена от дрон, абстрактен план и въпроса трябват ли процедури за координиране с  просветното ведомство. Отговорът бил негативен, защото не се трансформират граници на парцел, нито статутът му, а ще се вършат усъвършенствания в обществена общинска благосъстоятелност. Една занемарена зона ще стане спортно украшение, а децата ще го употребяват без вход, увери Титюков. Вече има определен реализатор, няма процедура за обжалване и се чака още идната седмица подписване на контракт. За 120 календарни дни би трябвало да се  изготви окончателният план, още 210 ще коства осъществяването.

Зам.-кметът добави, че в Общинския съвет са били представяни два разновидността на плана. Във втория зоната за паркиране със 150 места е изтеглена по-далеч от учебните заведения – на улицата, която води към комплекс „ Марица Гардънс “. Съобразили сме се и със спортните площадки на образователните заведения, увери Титюков.

Той разсея подозренията, че учениците ще би трябвало да заплащат вход и увери, че базата ще се употребява гратис от гимназиите до 19 ч., по-късно ще е отворена за външни хора против такса, която Общинският съвет ще дефинира, както и кой да стопанизва базата.

Първият стадий планува 150 000 лв. за планиране, малко над 5,6 млн. за осъществяване и 15 000 лв. за контрол. С тези пари ще бъдат построени 8 стадиони – две огромни футболни, 3 минифутболни, 3 многонункционални – за хандбал, волейбол и баскетбол, игрище за тенис, 2 пясъчни зони за футбол. На втория стадий ще се прави и спортна зала, която ще е по-скоро подготвителен и физкултурен салон. Няма да строим солидни здания, съблекалните са леки, модулни, трибуните с 200 места не надвишават височина 2,5-3 метра, посочи зам.-кметът. За спортната зала още няма план за парите. Ще е с фотоволтаичен покрив, с цел да създава силата, която ще употребява комплексът. Приходите от работещите гости пък би трябвало да обезпечат издръжката, ще има потребност от най-малко двама чиновници за поддръжка и трима рецепционисти.

Към момента са осигурени1,7 млн. лв. за комплекса, останалите пари ще се заложат в общинския бюджет за следващата година. 

Огромна е нуждата от спортна база за двете гимназии, където учат общо 2500 възпитаници и има 400 настанени в общежитията, каза  шефът на ЕГ „ Пловдив “ Николай Радев. Той обаче е безапелационен, че е нужно координиране. Основната му забележка е, че е необходим не толкоз паркинг, колкото изчезналите в плана все още уреди, които се изискват за часовете по физическо образование като пътеки за тичане и уреди за разнообразни спортове. Защо спортната зала е оставена за втория стадий,  докато се опитваме да минем на едносменен режим, попита Радев. Сега във физкултурния салон могат да се поберат единствено 2 класа по едно и също време, а по стратегия по едно и също време са 3-4 паралелки. Радев акцентира, че парцелът е даден за ръководство на езиковите гимназии и няма по какъв начин там да се прави нищо без тяхното единодушие. Голям проблем шефовете виждат и в възможен поток от външни хора в двора.

Ще има ограда и следен достъп, а за 120-те дни на проектирането всички тези елементи ще бъдат конкретизирани и съгласувани с образователните заведения, подсигурява Титюков.  Няма да създадем нищо, което е неловко за двете гимназии, безапелационен е той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР