Новият руски автомат АК-308, независимо от баналната си на пръв

...
Новият руски автомат АК-308, независимо от баналната си на пръв
Коментари Харесай

Новият автомат Калашников печели пазари с патрони по стандарт на НАТО

Новият съветски автомат АК-308, без значение от баналната си на пръв взор осанка, става едни от най-амбициозните артикули на оръжейния тръст " Калашников " за последните десетилетия. Основната причина за това е потреблението на патрони с диаметър 7,62×51 мм по стандарта на НАТО, написа американското профилирано списание The National Interest.

След Втората международна война " Калашников " пусна над 20 модела автомати АК и на практика всички те използваха руски или съветски муниции, припомня изданието. При това първите опити да се създава това леко стрелково оръжие по стандартите на НАТО не бяха сполучливи от позиция на експорта, счита създателят на публикацията оръжейният специалист Марк Епископос.

Сега концерна " Калашников " прави нов опит в тази тенденция, като АК-308, показан на оръжейното ревю " Армия 2018 " употребява боеприпасите по натовски стандарт 7,62×51 милиметра. Новият автомат, поради новите по-големият диаметър муниции, е по дълъг и по-тежък от АК 12. При това той взаимства доста усъвършенствания от предходния модел, включително сгъваемия приклад и модифицираната газова тръба.

 Санкциите стопираха вноса, само че не и производството на автомати
Санкциите стопираха вноса, само че не и производството на автомати " Калашников " в Съединени американски щати

Продажбата на съветското оръжие в Щатите е неразрешена, само че една компания откри заобиколно решение

Неотдавнашното излизане на " Калашников " на международния експортен пазар е удивително освен с новите технологии, само че с новия си бизнес модел, написа The National Interest. Авторът на публикацията отбелязва, че по-рано моделите за експорт се правеха не за съответен покупател, до момента в който AK-308 е планиран и е ориентиран към пазара, отчитайки потребностите на една единствена страна - Индия.

За този непрекъснат и огромен покупател на съветско въоръжение Москва дълго се бори, пробвайки се да продава на Делхи леко стрелково оръжие, показва специалистът. Но да вземем за пример, " Калашников " не взе участие в неотдавнашния индийски търг за избор на щурмови пушки, тъй като индийските военни желаеха такова стрелково оръжие с патрони диаметър 7,62×51 милиметра.

Сега с модела АК-308 Русия прави опит да стане главен вносител на стрелково оръжие за огромния консуматор Индия измежду двайсетгодишно спиране.

Освен това, осигурявайки на Русия опора на печелившия индийски пазара, новото съветско оръжие може да заинтересува и други огромни страни като Бразилия и Пакистан. Те също биха купували евтини и надеждни автомати, употребяващи муниции по стандартите на НАТО, заключва The National Interest.

АК-308 е направен въз основата на автомат АК-103 с детайли и възли от структурата на модела АК-12. Вместимост на пълнителя - 20 патрона диаметър 7,62×51 милиметра. Тегло с празен пълнител - 4,3 кг, оптичен мерник, сгъваем пригодим на 4 позиции дължина приклад, опция за слагане на щик.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР