Новият президент на Перу официално встъпи в длъжност вчера с

...
Новият президент на Перу официално встъпи в длъжност вчера с
Коментари Харесай

Новият президент на Перу обеща нова конституция и край на корупцията

Новият президент на Перу публично встъпи в служба през вчерашния ден с обещания за нова конституция, преустановяване на корупцията и на неолибералния модел на ръководство в страната.

51-годишният недодялан преподавател Педро Кастильо се закле в деня, в който Перу отбелязва 200-годишнината от своята самостоятелност, отбелязва Агенция Франс Прес и добавя, че това е първият президент от десетилетия, който не е излъчен от политическия и стопански хайлайф на страната.

Сред главните му обещания са по-добро ръководство на ограниченията против пандемията, възкръсване на стопанската система и промяна на главния закон посредством референдум.

Сегашната пропазарна конституция е призната през 1993 по времето на военния деспот Алберто Фухимори, който сега лежи в пандиза за корупция и закононарушения против човечеството. 

Неговата щерка Кейко Фухимори загуби президентския балотаж против Кастильо. Тя даде обещание партията ѝ Народна мощ да бъде „ бариера пред нова комунистическа конституция “. Самата Фухимори също може да бъде съдена поради противоречиво финансиране на две предходния нейни акции.

Лявата партия „ Свободно Перу “, издигнала новия президент на поста му, няма парламентарно болшинство.

При встъпването му в служба Педро Кастильо съобщи, че в Перу не следва национализация на бизнес активи, а нареждане на стопанската система и „ нова договорка с частните вложители “.

Очаква се смяна в позицията на Перу за Венецуела, като досега Лима е измежду страните, които отхвърлят властта на президента социалист Николас Мадуро и считат опозиционера Хуан Гуайдо за краткотраен президент.

 Сред гостите на церемонията бе испанският крал Фелипе VI/ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР