Новият премиер проведе извънредно заседание на Министерския съвет, на което

...
Новият премиер проведе извънредно заседание на Министерския съвет, на което
Коментари Харесай

Наводнения, зелен сертификат, среща с бизнеса и македонския въпрос. Ден първи за премиера Петков

Новият министър председател организира изключително съвещание на Министерския съвет, на което бяха разисквани последствията от наводнения и къде да се вкара наложителен зелен документ. Той приказва и за връзките сред България и Северна Македония. Денят му стартира с представители на бизнеса на интернационален конгрес.

Премиерът Кирил Петков и членовете на кабинета организираха във вторник първо държавно съвещание, на което бяха признати новият Устройствен устав на Министерския съвет (МС) и неговата администрация.

Става въпрос за измененията, които отразяват новата конструкция на държавното управление, което е формирано от общо 19 министерства. Сред тях има две нови - на нововъведенията и растежа, както и на електронното ръководство. Кабинетът включва и общо петима вицепремиери.

Петков и още тогава той заяви за желанието си да вкара наложителен зелен документ за влизане в Министерския съвет. Освен преодоляването на пандемията от COVID-19, измежду тях са и справяне с проблемите от повишаването на тока, както и правосъдната промяна.
Последиците от наводненията
Другата съществена задача, която Петков сложи още преди началото на съвещанието, беше да се обсъдят последствията от наводненията в тежко засегнатите региони на страната.

"Имаме две доста потърпевши общини - в област Благоевград и област Смолян, където има няколко застрашени моста. В Благоевград има риск за един от огромните мостове в града ", уточни министър председателят.

В сряда той възнамерява да свика регионалните шефове на двете области и регионалния шеф на Кърджали, и дружно с министрите на районното развиване и на вътрешните работи да обсъдят проблема.
Зеленият документ
Вторият приоритет на днешното съвещание е било издаването на заповед за влизане в постройката на Министерския съвет със зелен документ. Пред публицисти министър председателят сподели, че до края на деня на 14 декември ще бъде издадена такава заповед.

"Ще дискутираме с вашите министерства по какъв начин може да се направи това и при вас ", обърна се към министрите Петков.

След края на съвещанието той сподели, че би трябвало да има достъп на неимунизираните жители до министерствата. Затова до четвъртък ще има юридически разбор тъкмо по какъв начин сходна мярка да бъде въведена.

"Въпросът е да го създадем оптимално дейно и в границите на закона, тъй че резултатите да бъдат действителни и положителни, а не да влезем в юридически разногласия ", сподели министър председателят. Той акцентира, че не би трябвало да има разграничение сред бизнеса и администрацията във връзка с зеления документ.
Откриване на интернационален бизнес конгрес
Още сутринта министър-председателят засегна тази тематика в който вземат участие интернационалните представители на бизнеса, гражданския браншове и властта. Кирил Петков прикани работодателите да изискват зелен документ за своите чиновници.

"Трябва да бъдем практични и от през днешния ден нататък да вдигнем равнището на имунизация. Моята първа заповед в Министерския съвет ще бъде всеки да влиза със зелен документ. Надявам се, че това ще стане във всички министерства. Същото го направете и във вашите бизнеси ", сподели Петков във вторник заран.
"Сигнали " за Северна Македония в изявление за FT
По-рано във вторник Файненшъл таймс разгласява публикация с акценти от изявление с Кирил Петков, взето преди той да стане министър председател на България, със заглавие, което приписва на Петков ангажимент за "обратен завой " по тематиката.

В реалност цитатите, употребявани в обявата, не се разграничават по нищо с предходни изказвания на Петков по въпроса със Северна Македония. Той приказва за "нов " и "по-бърз " развой, с който би трябвало да се реши разногласието, а не за смяна на българската позиция. Българският министър председател изяснява за добре познатия му проект за съставяне на работни групи, който ще е дълъг "само 6 месеца ".

"Нека популациите на двете страни да стартират да приказват за изгодите от взаимната работа. След като един път сложим изгодите на масата… полемиките за взаимни отстъпки стават доста по-лесни за водене ", споделя Петков, представен от Файненшъл таймс.

И пред интернационалната медия той показва позицията си, че в македонските учебници България не може да бъде наричана "фашистка " и това остава една от точките, които би трябвало да се решат дружно със Северна Македония.
 Ще стане ли България  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Позицията на държавното управление остава непроменена
Както се схванаха по време на съдружните договаряния, Петков и сътрудниците от "Има подобен народ ", Българска социалистическа партия и "Демократична България " резервират към този момент позицията на София за Скопие. Това сподели още в понеделник новият външен министър Теодора Генчовска.

Интервюто във Файненшъл таймс стана мотив евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки да изиска новият министър-председател да даде изрично пояснение ще промени ли позицията на България за Република Северна Македония.

Кирил Петков разяснява въпроса пред публицисти след съвещанието на Министерски съвет.

"Надграждането е доста ясно, обективно и структурирано, и ще бъде въпрос на действителна работа, а не на изявления и на политически лозунги ", сподели Петков.

Той още веднъж повтори позицията си, че следва развиване в тази тенденция посредством сформирането на "работни групи ", които да разработят пътна карта с фокус на икономическите изгоди от взаимната работа сред двете страни. Това беше и позицията на Петков по време на предизборната акция.

"Вчера получих позвъняване от Зоран Заев, да ме поздрави за позицията. Обсъдихме концепцията за работните групи, за която говорихме по време на акцията. Тя ще бъде структурирана в най-кратък период, уповавам се при започване на януари да имаме явен проект кои са работните групи. Включително и това, за което говорихме тази заран - да се включи още просвета, инфраструктура и стопанска система като допълнение на историята. Трябва да създадем проект за деяние и още през ранния януари тези работни групи да имат действителни резултати, които да дадат, с концепция да напреднем в договарянията в по-оперативен проект ", сподели министър председателят.

Заев е споделил още на Петков, че чака Северна Македония да има нов министър-председател още при започване на 2022 година Според българския министър председател това е добре за "общия старт ".

В средата на ноември се навърши година, откогато България наложи несъгласие на договарянията на Северна Македония поради двустранния спор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР