Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук пристигна

...
Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук пристигна
Коментари Харесай

Новият предстоятел на Руската църква протойерей Владимир Тишчук: За всички нас това е празник през сълзи!

Новият предстоятел, назначен от съветския патриарх, протойерей Владимир Тишчук дойде малко преди 9.00 ч. за цялостната подготовка за откриването на храма. Специално за " Фокус " отец Владимир показа, " че не е медиен човек, не обича гласност и негова основна задача е – да се моли на Бога “. Преди първото си свещенодействие той бе изцяло спокоен и дружно с другите трима български свещеници, назначени от Негово Светейшество българският Патриарх Неофит посрещна посланикът на Руската Федерация у нас Елеонора Митрофанова. 

" Това е в действителност историческо събитие. В разследване на създалите се условия се отварят вратите на този толкоз намолен храм. Едва от три дни съм в прелестната столица София и видях какъв брой доста хора са свързани с този храм и се прекланят пред тази берекет. Много е тъжно, когато храм е затворен, само че през днешния ден ние отваряме това намолено божествено място, където всеки е добре пристигнал да пристигна и да се допре до Светлината! ", сподели протойерей Владимир.  

И добави: " За всички нас това е празник през сълзи. Аз помня този храм още от детството си, когато съм идвал тук. А насладата през днешния ден е обща, тъй като ще се молим дружно и с молитвите ще обедим нашите приятелски нации – български и съветския. Сега ни остава да се молим на Бога, а след това ще се помоли и на Свети Серафим Богучарски за неговото покровителство пред Бог за отваряне на храма “.

Протойерей Владимир Тишчук отслужи първия си признателен молебен, в съслужение с протойерей Димитър Тухчиев, йерей Серафим Желев, протойерей Алексей Максеменюк и дякон Александър Морозов.  

На службата участваха съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова и други публични лица, измежду които и Румен Петков от АБВ. 

След края на молебена протойерей Владимир изненадващо благодари на всички публицисти за будната им работа: " Трябва да се учим от публицистите, по този начин както те наблюдават за събитията, по този начин и всички ние би трябвало да следим за своята душа. Със същото внимание. Да следим в душите ни да не се всели зло, съмнение и омраза. Ако ние следим непрестанно за душите си, по този начин както публицистите наблюдават събитията, тогав няма да имаме никакви проблеми. Нека Господ да бъде с всички нас! “, сподели в умозаключение новият предстоятел на Руската черква у нас протойерей Владимир Тишчук. 

След тържественото разкриване се отслужи и обичайният молебен на мощите на Свети Серафим Богучарски Чудотворец Софийски.  

Богослужения ще има и в събота, и в неделя. Досега отец Владимир е бил духовник в храма " Св. Николай " във Виена цели 22 години. Той е дошъл със брачната половинка си Олга Владимировна. 

Столичният храм " Св. Николай Мирликийски " беше затворен на 21 септември, откакто предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама чиновници на храма бяха експулсирани от България по съмнения в шпионаж. Имаше и серия от митинги, с цел да бъдат отворени още веднъж вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.  

Оля Ал-Ахмед

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР