Новият парламентарен сезон започна паметно. Хиляди протестират пред сградата на

...
Новият парламентарен сезон започна паметно. Хиляди протестират пред сградата на
Коментари Харесай

Пълна мъгла в новата сграда на парламента

Новият парламентарен сезон стартира паметно. Хиляди стачкуват пред постройката на някогашния Партиен дом, където към този момент ще заседават депутатите. Напрежението ескалира, стигна се и до конфликти с полицията.

Това, което се случва в новия дом на законотворците, е на по-малко забавно. Само ремонтът на пленарната зала коства на данъкоплатците 18 млн. лв.. Той трябваше да подсигурява комфорт и по-добри условия за работа на народните представители. Те имат по-широки работни места и повече пространство. За публицистите обаче нещата се оказаха много по-трудни. Репортерите нямат пряк достъп до депутатите. Това очевидно е спомагателната екстра за националните избраници - цялост.

Пленарната зала е няколко етажа над мястото, обособено за медиите. Срещата сред депутатите и репортерите в коридорите е невъзможна, както беше в остарялата постройка на Народното събрание. Въпроси могат да се задават единствено, когато народните представители и министрите, идващи на чувания, дават проведени брифинги на така наречен трибунка във фоайето.

В изолирана стая на партера публицистите наблюдават онлайн от екрани дебатите в залата. Звукът обаче идва със забавяне, постоянно заглъхва, което затруднява в допълнение работата на медиите. Картината на моменти също се губи.



Народните представители се движат с асансьорите, а репортерите се качват по стълбите. В самата пленарна зала, където има обособено място за фотографите и операторите, работата също не върви безпрепятствено. Фотографите се оплакаха от липса на добра видимост.

Фоайето за конференции наподобява през множеството време ще е празно. Трудно е за поверие, че народните представители или министрите ще дават брифинги с възторг през пет минути. Изглежда, че този път, като се изключи че не е готово, не е и хубаво, нито пък е комфортно. Не и за медиите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева даде обещание, че рамката на остарелия герб от времето на социализма ще бъде демонтирана от фасадата на постройката. Рамката на затъмнение, в която ще влязат пленарните съвещания, очевидно ще е по-трудна за събаряне.

Полицията се пробва да разпръсне в пикантен спрей стачкуващите, настояващи за оставка на държавното управление, извън. А в постройката на Народното събрание мъглата е цялостна. Премиерът Бойко Борисов още веднъж не се появи при откриването на новия парламентарен сезон.

Заседанието завърши няма и два часа след началото му. Депутатите се изнизаха през изхода на бул. "Дондуков ", с цел да са надалеч от националната обич, откакто бяха надалеч и от журналистическите въпроси. Дори в спокойни времена, без митинги, надали ситуацията ще е по-различно.

Ако Народното събрание работи по този начин и то при сведено до най-малко доверие в институцията, то доколко ни е нужно?

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР