Новият NX отваря нова глава в развитието на марката Lexus, представяйки

...
Новият NX отваря нова глава в развитието
на марката Lexus, представяйки
Коментари Харесай

СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ LEXUS NX

Новият NX отваря нова глава в развитието на марката Lexus, представяйки нови насоки в екстериорния дизайн и интериорното пространство, нов вид задвижвания, сред които и първият plug-in хибрид на Lexus, редица подобрения в динамично отношение, които осигуряват по-приятно и вдъхновяващо шофиране, последващо потомство системи за мултимедия и информационна съгласуваност, както и потребление на редица съвременни технологии, осигуряващи по-високи нива на сигурност, комфорт и улеснение.
Новият NX замества модел, който донася много триумфи на Lexus в Европа, с повече от 170 000 продадени автомобила от момента на представянето му през 2014 година. По-голямата част от тях са закупени от нови за Lexus клиенти, което го трансформира в ключов фактор за растежа на марката в региона.
За да надгради това достижение и да предостави един в действителност вълнуващ нов продукт на клиентите, които през днешния ден очакват много повече от своя автомобил, Lexus преоткрива напълно модела NX.
Амбицията и ангажираността на компанията личат добре в значителния напредък във връзка с динамичните характеристики, държанието на пътя и ефективността на задвижването, както и в забележителните 95% напълно нови компоненти, вложени в новото потомство.
В цялостния развой на разработка в Lexus се придържат към напълно насочен към човека метод, който е от ключово значение за даването на емблематичното за новия NX послание „ Усети повече във всеки миг “.
Новият NX ще дебютира на европейските пазари през последното тримесечие на 2021 година.

РАЗВОЙНАТА КОНЦЕПЦИЯ НА НОВИЯ NX
• Концепцията “Vital and Tech ” („ Жизнерадостен и софтуерен ”) съчетава пъргавината и динамичността с използването на съвременни технологични решения;
• Тя отразява и първата стъпка в трансформацията на Lexus, като се възползва от новите подходи за разработка, проектиране и тестване на новите продукти.

„ Vital and Tech “ е сплотяващата тематика на цялостната идея на създаването на новия NX – Vital отразява динамичността и пъргавината, а Tech е отражение на иновациите и употребяваните модерни технологии.
Главният инженер на плана господин Taкеаки Кaто споделя - „ Новият NX е основан с идеята да посрещне разнообразния начин на живот на нашите клиенти по целия свят с изцяло възобновяване на своите основни силни страни - електрификация, дизайн, динамика и съвременни технологии, за да увеличи атрактивността си за още по-широка публика. “
Този метод служи като основа за напредък в редица значими области, сред които основаването на нов дизайн език, разработката на първото plug-in хибридно задвижване, обвързвано и вдъхновяващо усещане на шофиране с Lexus Driving Signature, фокусирано арматурно табло с интуитивно управление на функционалностите в сходство с новата архитектура Tazuna и използване на съвременни, насочени към индивида, технологии за сигурност и улеснение.
Развойната стратегия на новия NX води до голяма смяна в метода на Lexus към разработката на нови модели коли с прилагане на цифрово моделиране и компютърни техники за реализиране на по-интелигентен развой на планиране и по-високо равнище на качеството. В същото време, вложените майсторските умения на човешките ръце, слух и зрение са от съществено значение за реализиране на превъзходно сетивно качество на продукта.
Допълнително изобретение в развойния процес е потреблението на професионални състезателни водачи при тестванията на пистата на изпитателния полигон на Lexus в Шимояма, които да спомагат за усъвършенстване на динамичните характеристики на автомобила - особено по отношение на ръководството и спирачните характерности. Програмата е фокусирана и върху допустимо най-ранното внедряване на нови технологии за безопасност и комфорт при същевременно ограничаване на разноските с цел осигуряване на достъпността на новия модел за клиентите.
Основните детайли от развойната концепция са обединени в духа на „ Усети повече във всеки миг “ - мотото, което Lexus употребява, с цел да улови богатата сетивна и динамична прелест на новия NX.

УСЕЩАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ СЪВЪРШЕНСТВО – НОВА ПОСОКА В ДИЗАЙНА НА LEXUS
• „ Функционалната хубост “ в дизайна на NX е ориентирана непосредствено в отговор на все по-разнообразните условията и предпочитания на клиентите;
• Запазване на модерното качество на NX с по-зряло, изискано и мускулесто излъчване;
• Формата на емблематичната вретеновидна решетка на Lexus остава неразделна част от цялостния дизайн на автомобила;
• По-широките предна и задна следа придават по-стабилна стойка на пътя, а изпъкналите арки на калниците са съчетани с джанти с диаметър до 20 инча;
• Оформлението на задната част се характеризира с нови L-образни светлини и осветление по цялата широчина на купето;
• Използването на надписа с името „ LEXUS “ вместо емблемата L върху вратата на багажника основава по-изчистено и модерно излъчване.

Новият NX бележи началото на значителна еволюция в дизайна на Lexus и същевременно остава правилен на главната стилистична философия „ L-finesse ” на марката – фино съчетание от първокачествен дизайн и технологични решения. Новият модел засилва авангардната прелест на оригиналния NX, демонстрирайки по-изтънчено, динамично и зряло излъчване, съчетано с по-мускулест характер.
Целта на дизайнерския екип е да създаде „ функционална хубост “, изразявайки със стилистични средства способността на Lexus да отговори на все по-разнообразните условия и предпочитания на клиентите. Темата за „ простотата, която се корени в технологиите “ се въплъщава в метода, по който изчистеният и банален дизайн отразява привлекателността на иновативните функционалности и технологии, както и в способността на Lexus да бъде в крайник с времето.
Новият NX се отличава със своите балансирани, мощни пропорции и могъща, стабилна външност на пътя. В съпоставяне с първото потомство NX, общата дължина на каросерията е увеличена с 20 мм, междуосието с 30 мм, ширината с 20 мм, а височината с 5 мм. Тези размери осигуряват опция за оптимална компановка с повече шир за пътниците на задните седалки.
Характерната вретеновидна решетка на Lexus играе още по-важна роля в дизайна на предната част на новия модел – поставена в по-изправена позиция и с по-фино изпълнение на рамката, тя задава общите форми и размери на каросерията, които се развиват бурно в посока към задните калници. По-близкото до вертикала положение усъвършенства и охлаждащите възможности на радиаторната решетка. Впечатлението за мощност и пъргавост се засилва и от по-широките предна и задна следа (на основата на глобалната архитектурна платформа GA-K), от издължената, изискана форма на предния капак, от късите надвеси на каросерията и от внушителните с формите си арки на калниците с по-големи, до 20-инчови джанти на колелата.
Оформлението на задната част включва впечатляващи нови функционалности като L-образните комбинирани светлини с характерната за моделите на Lexus светлинна графика във тип на остриета, обхващащи цялата широчина на автомобила. Емблемата на Lexus е сменена от надпис с името „ LEXUS “ върху вратата на багажника, което основава по-изчистено и модерно излъчване.
„ Функционалната хубост “ проличава и в изпълнението на редица елементи, създадени в съдействие между дизайнерите на NX и инженерите по аеродинамика, натоварени със задачата за осигуряване на оптимално ефективна обтекаемост на каросерията. Особено интересни са аеродинамичното оформление на праговете и новото осъществяване на защитния панел под мотора, чиято релефна повърхнина припомня на вдлъбнатините върху топките за голф и създава микровихри във въздушния поток под автомобила, повишавайки аеродинамичния резултат на прилепяне, а оттам и на стабилността при праволинейно движение с висока скорост.

УСЕЩАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ КОНТРОЛ – НОВА КОНЦЕПЦИЯ ЗА АРХИТЕКТУРАТА НА КАБИНАТА
• Първият модел на Lexus, който впечатлява с новата идея Tazuna на арматурното табло;
• Оформлението на контролните принадлежности и информационните източници са оптимизирани в сходство с принципа „ ръце на кормилото, взор на пътя “, с интуитивен потребителски интерфейс, работата с който изисква минимални движения на погледа, главата и ръцете;
• Новият дизайн усъвършенства качествено усещането зад кормилото, вдъхвайки у водача чувство за убеденост и неподправено усещане за връзка с автомобила.

Новият NX отбелязва първото реално приложение на новата идея Tazuna на марката за дизайна на арматурното табло и мястото на лидера. Името е възприето от японската дума, описваща контрола на ездача над коня чрез юздите, а същината на Tazuna се концентрира върху осигуряването на лидера на пряк, интуитивен надзор върху управлението на автомобила, следвайки правилото „ ръце на кормилото, взор на пътя “. Същевременно новата идея има принос и за удоволствието от шофирането, вдъхвайки у водача възприятие на убеденост и контрол върху автомобила и заобикалящата го среда.
Ярък образец за интуитивното управление на функционалностите, което е основен фактор в новата идея, са сензорните прибори на кормилото, които могат да бъдат настроени индивидуално и да бъдат употребявани за контрол на желаните от водача функции. При допиране до сензорната повърхност, формата на съответния превключвател се демонстрира като изображение на head-up екрана, тъй че не се налага лидерът да отклонява погледа си надолу към кормилото, с цел да провери задействането на съответната функционалност.
Усещането за пилотска кабина се създава от оформлението на пространството около водача, чиито извити форми преминават хармонично от вратата до централната конзола. Тук осведомителните източници – дисплеят на мултимедийната система, централният мултиинформационен екран, комбиметърът с един циферблат, централизираните показания на контролните принадлежности и (при включен в оборудването) head-up екранът - са групирани единно и плътно по метод, който да разреши тяхното наличие да се следи с минимални придвижвания на погледа и главата.
Подобен принцип е прибавен и при подредбата на контролите за управление на другите системи и елементи в автомобила - бутонът за пускане, лостът на трансмисията, ръководството на климатичната система и бутонът за избор на режим на шофиране са ситуирани на едно и също място, което улеснява достъпа, опростява работата с тях и я прави изцяло интуитивна.
Дизайнерите на новия модел, взаимно с изкусните майстори-занаятчии „ такуми “ на Lexus, усъвършенстват стилистичната връзка сред кормилото и лоста за управление на трансмисията. Напречното сечение на кормилото е завършено тъкмо по начин, който дава най-хубавото чувство за захват и лекост на работа, до момента в който формата на лоста на трансмисията е възможно най-компактна, само че обезпечава съвършен ъгъл и оптимално плътнен хват на ръката. Специалистите на Lexus осъществяват антропометрично проучване за разстоянието от рамото до пръстите на ръката при разнообразни хора по целия свят, за да реализират разположение и оформление, които да подсигуряват отличен контрол без нарушение на оптималната стойка на тялото на лидера.

УСЕЩАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ ЛУКС - КОМФОРТ, ТИШИНА И „ ОМОТЕНАШИ ” ИЗЖИВЯВАНЕ
• Фокус върху оформлението на средата за пасажерите, придаващ на интериора на новия модел чувството за луксозен салон;
• Майсторска занаятчийска изработка „ такуми “ с извънредно приятно усещане при допиране и висококачествени материали;
• Японското гостоприемство „ омотенаши “ със светлинна функционалност за посрещане, косвено вътрешно осветление в до 64 цвята и първата по рода си електронна брава e-latch за отключване единствено с едно допиране при Lexus;
• Дистанционни функционалности с приложението Lexus Link, измежду които предварително подгряване или изстудяване на купето, както и заключване и отключване на вратите;
• По-бърза и по-тиха работа на механизма на вратата на багажника.

Докато лидерът на новия NX има възможност да се наслаждения на фокусираното, ангажиращо влияние на новия дизайн Tazuna, пасажерите се радват на по-добро усещане за шир и независимост с типичните за Lexus високи равнища по повод на комфорта, качеството на осъществяване и вниманието към детайла.
Комфорт и тишина
Основна цел на дизайна на пространството за пасажера до лидера е основаването на чувство за първокласен салон, в което да не се усеща въздействие на различното оформление в зоната на лидера. Това е постигнато посредством характерната форма на арматурното табло с извита линия, която очертава и разграничава двете пространства.
Изпълнението на интериора изобилства от примери за майсторския прийом „ такуми “ на Lexus с потребление на висококачествени материали, които наподобяват и се усещат еднакво добре. Комфортът е създаден в детайли като прецизното оформление на предните седалки, като е обърнато специално внимание върху формата на напречното сечение на седалката, разположението на страничните опори и дори на оформлението на страничните вдлъбнатини, които освобождат място за лактите на пасажера. Тихата и спокойна атмосфера в купето е плод на сериозните мерки за усвояване и уединяване на шума и вибрациите.
Нови благоприятни условия и улеснения в духа на гостоприемството „ омотенаши ”
Новите благоприятни условия за възстановяване на атмосферата в купето отразяват принципите на „ омотенаши ” в Lexus, които целят да плануват това, от което хората се нуждаят и да ги накарат да се чувстват добре пристигнали и допустимо най-удобно. Сред тях са поредният развой на осветяване на купето при влизане и стартиране, както персоналното приветствие на мултиинформационния екран пред водача. Системата за косвено вътрешно осветление, което се предлага като серийно или като допълнително оборудване според от равнището на изпълнение на модела, на собствен ред предлага избор от 64 цвята, които да отговорят на самостоятелното настроение на лидера и неговите пасажери.
Новият NX е първият модел на Lexus, оборудван с електронната система за отключване на вратите e-latch. При нея традиционната дръжка за отваряне на вратата от вътрешната страна е заменено с бутон, ситуиран до подлакътника в облицовката на вратата. Лекотата на потребление с едно гладко и просто придвижване е въодушевена от традиционните плъзгащи се хартиени врати „ фусума ”, които отделят помещенията в японските домове.
Удобството се обезпечава и от функциите за дистанционно управление, налични за всички нови притежатели на NX, използващи приложението за мобилни устройства Lexus Link. Те включват предварителното загряване или изстудяване на купето преди потегляне, както и заключването и отключването на вратите от разстояние.
Работата на механизма за задвижване на вратата на багажника също е усъвършенствана – той към този момент е по едно и също време по-тих и по-бърз, като времето за отваряне или затваряне е намалено на половина до към четири секунди.

УСЕШАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ ВЪОДУШЕВЛЕНИЕ И ОТГОВОРНОСТ – ЗАДВИЖВАНЕ И ДИНАМИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
• Напълно нови електрифицирани системи за задвижване с водещи в класа динамични показатели;
• NX 450h+ е първият plug-in хибриден модел на Lexus и флагманът на новата гама на NX, с максимална мощ от 306 к.с., 63 км автономен пробег напълно на електричество (EV) и равнище на CO2 емисиите под 40 г/км;
• NX 350h употребява хибридна система за задвижване на Lexus от четвърто потомство и се отличава с усъвършенствана с 25% мощ и намалено с 10% равнище на излъчванията.

В ролята си на модел за промяна, новият NX дава на Lexus капацитет за по-дълбоко навлизане на пазара, което е отразено и в по-широкия набор от задвижващи елементи с нови и усъвършенствани технологии, с които категорично дава най-хубавите в този клас индикатори. Те включват първия plug-in хибрид на Lexus, който ще влезе в ролята на нов пример в сегмента по повод на съчетанието от мощ, успеваемост и възможност за придвижване на изцяло електрическа двигателна сила. Гамата предлага и нов хибриден електрически модел със значително усъвършенствани експлоатационни показатели и четвърто поколение хибридна технология за задвижване.
Новите бензинови мотори от своя страна ще покачат значително конкурентоспособността на новия NX на пазара в Русия, само че няма да се оферират на българския пазар.
NX 450h+ - първият plug-in хибриден модел на Lexus
Инженерите на Lexus се възползват напълно от предимството на над 15-годишния опит на компанията в региона на хибридните технологии, с цел да основат първия plug-in хибриден модел (PHV) на Lexus в лицето на новия NX 450h+.
Флагманският електрифициран вид в гамата на новото потомство NX разполага с 2,5-литров хибриден мотор и литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 18 кВтч, който е най-високият в този клас. Задвижването на четирите колела се реализира с помощта на разположения на задния мост тягов електромотор, сумарната максимална мощност на plug-in хибридната система достига 306 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч следва да отнеме малко над 6 секунди. В същото време, предстоящите CO2 емисии (комбиниран цикъл на WLTP) от под 40 г/км и средният разход на гориво под 3 л/100 км бележат най-хубавите резултати в класа на NX.
Компактните размери и високият капацитет на акумулаторната батерия, съчетани с опита и знанията на марката Lexus в региона на високоефективните електрифицирани технологии за задвижване, обезпечават водещ в този клас автономен пробег на напълно електрическа тяга от 63 км с оптималната скорост до 135 км/ч.
Изключително значима е способността на plug-in хибридния модел на Lexus да поддържа висока успеваемост и при работа с ниско ниво на заряд на акумулаторната батерия. При доста конкурентни модели работният режим по дифолт отрежда водещата роля на мотора с вътрешно горене, докато при NX 450h+ по дифолт се използва високоефективната самозареждаща се хибридна система. Благодарение на използването на тази схема се чака успеваемостта при NX да бъде с 20% по-висока от тази на конкурентните системи на задвижване.
Използването на plug-in хибридната система не лимитира по никакъв начин практичните преимущества на NX - багажникът има същия потенциал като хибридния модел, защото съставените елементи на задвижването не лишават полезно пространство. Под дъното на багажника има и в допълнение поделение с размер 21 литра за комфортно предпазване на зарядните кабели. Имайки поради събитието, че клиентите в сегмента на NX обикновено използват своя автомобил и за по-дълги пътувания, вместимостта на резервоара за гориво от 55 литра също остава непроменена.
NX 350h с четвърто потомство хибридна технология за задвижване
Динамичните индикатори и ефективността на хибридния NX 350h са изведени на ново, по-високо ниво с внедряването на четвъртото потомство хибридна технология на Lexus. Това нововъведение осигурява 25% по-висока мощ от тази на системата в настоящия хибриден модел - максималната й стойност е 244 к.с., което спомага за редуциране на времето за ускорение от 0 до 100 км/ч с 15% до 7,7 секунди при по едно и също време понижаване на очакваните CO2 излъчвания с към 10%.
NX 350h ще се предлага както с предно, по този начин и с двойно предаване. Максималният прикачен товар на версията FWD (предно предаване) към този момент е повишен до 1500 килограма и се изравнява с възможностите на версията AWD в това отношение.

УСЕЩАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ УВЕРЕНОСТ - LEXUS DRIVING SIGNATURE И НОВАТА АРХИТЕКТУРНА ПЛАТФОРМА GA-K
• Lexus Driving Signature съчетава комфорта на возене с реакции на ръководството, подаването на газта и спирачната система, отговарящи напълно на намеренията и упованията на водача;
• Новият модел е конструиран на основата на модерната платформа GA-K на Lexus и се възползва напълно от нейните предимства в динамично отношение;
• Висока резистентност на каросерийната структура, допълнена от първото в световен мащаб използване на усъвършенствани материали и иновативни конструктивни методи;
• Динамичното държание на пътя е постигнато с настройки, плод на прякото участие на професионални състезателни пилоти в развойната и изпитателна програма;
• Повишени динамични индикатори на системата за двойно предаване.

Процесът на разработка на динамичното поведение на пътя на новия NX е фокусиран върху постигането на типичния за марката Lexus Driving Signature - идеална композиция от отличен комфорт на возене и реакции на управлението, подаването на газта и спирачната система, отговарящи напълно на намеренията и упованията на лидера във всеки миг, създавайки у него чувство на убеденост и задоволство от пряката и непосредствена връзка с автомобила.
Основна роля за постигането на тази цел е използването на градивната основа на платформата GA-K (Global Architecture K) на Lexus. Тя дава опция за реализиране на по-нисък център на тежестта (-20 мм), нарастване на предната и задната диря и подобрен теглови баланс сред предния и задния мост – значими фактори, които благоприятстват в идентична степен както поведението на пътя, по този начин и удоволствието от шофирането. Разработена е доста по-устойчива структура на каросерията, в която са използвани редица новаторски леки материали, които дават опция за подобряване на здравината на конструкцията с спомагателни укрепващи елементи без нарастване на тежестта. За първи път в автомобилната промишленост в световен мащаб в носещата конструкция е използвана високоякостна стомана 1180 MPa в усилващите детайли на праговете и стомана 1470 MPa за детайлите на покривната конструкция. Предните калници и предният капак са направени от алуминий. Използвана е структура с два механизма за заключване на капака с напречно усилване сред тях, като по този начин увеличената издръжливост на капака допълва устойчивостта на цялостната структура на каросерията.
Изпитателна стратегия с професионални пилоти
Новият NX е минал през задълбочена изпитателна стратегия на полигона Шимояма на Lexus, като в екипа са включени професионални спортни водачи. Техните извънредно потребни и подробни отзиви за качествата и държанието на автомобила на пътя са използвани непосредствено в настройките на ходовата част и другите системи с отношение към динамичните характеристики, спомагайки за постигането на основни усъвършенствания в реакциите и чувството при ръководство и спиране.
Система за задвижване на четирите колела
Системата за двойно предаване в новия plug-in хибрид NX 450h+ и хибридния NX 350h е съществено осъвременена – при нея разположеният на задния мост тягов електромотор работи непрекъснато и осигурява по-голям въртящ миг, с което дава на лидера по-добро чувство за качеството на контакта и сцеплението на автомобила с пътя.

УСЕЩАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ СВЪРЗАНОСТ – ПО-БЪРЗА И ИНТЕЛИГЕНТНА СВЪРЗАНОСТ
• Изцяло нова мултимедийна система, осигуряваща по-бързи реакции, редица допълнителни функционалности и улеснение при свързване;
• Интелигентен потребителски интерфейс с интуитивно ръководство, съчетаващо предимствата на сензорния екран и директните бутони;
• Навигация с директна съгласуваност с „ облака ” и достъп до информация за маршрута на пътуването и пътнотранспортната конюнктура в реално време посредством вградения в автомобила модул за продан на данни - без потребление на смартфон проект за мобилни данни;
• 14-инчов екран Lexus Link Pro с висока разделителна дарба, предлаган при високите равнища на оборудване;
• 50% по-бързо безжично зареждане на смартфон;
• Смартфон интеграция Apple CarPlay;
• Редица отдалечени функции посредством приложението Lexus Link, включително предварителна климатизация на купето преди пътешестване.

Новият NX бележи внедряването на изцяло новата мултимедийна платформа на Lexus, която издига продуктивността в сравнение с настоящата система на напълно ново ниво, отговаряйки на промяната в целите и нарасналите изисквания на потребителите по отношение на бързата и интуитивна свързаност в автомобила. В резултат на промяната работата с онлайн функционалностите и мултимедията е толкоз лесна и елементарна, колкото и потреблението на обикновен таблет.
Новата платформа включва множество интелигентни услуги, измежду които усъвършенствана „ облачна “ навигация (на пазарите, където технологията се поддържа) посредством вградения в атомобила модул за продан на данни DCM (Data Communication Module). По този метод лидерът получава информация за пътуването в действително време и настоящи сведения за пътнотранспортната конюнктура, без да се използва проектът за мобилни данни на собственика. Системата предлага и услугите на новия гласов помощник ‘Hey Lexus’, който дава отговор на гласови команди с естествени изречения.
Включената в серийното оборудване система Lexus Link Connect употребява сензорен екран с диагонал 9,8 инча и покритие против отражения в комбиниране с директни бутони за елементарен и подсъзнателен достъп до най-често употребяваните функционалности. Увеличената изчислителна мощност дава възможност за реализиране на значително по-бързи реакции спрямо работата на предходната система.
Системата Lexus Link Pro употребява нов сензорен екран с диагонал 14 инча, който е един от най-големите в този клас. Екранът с висока разграничителна дарба се отличава с ясна картина без значение от условията на осветяване, а мощността на централния процесора обезпечава 3,6 пъти по-бързо деяние от това при актуалната система.
Удобство при зареждане на мобилни устройства за всички пасажери
За удобството на всички в купето се грижат четири USB врата - по два за пътниците на първия и на втория ред седалки. Три от тях употребяват стандарта USB-C и могат да се употребяват за зареждане на мобилни устройства. Това улеснение е станало допустимо посредством на по-бързия процесор на платформата. В допълнение, съвместимите устройства могат да се зареждат безжично на зарядния панел за 50% по-кратко време, а интеграцията на смарт телефони с Apple CarPlay вече може да се реализира без кабел Налице е и опция за кабелна връзка с Android Auto.
Lexus Link
Смартфон приложението Lexus Link осигурява дистанционен достъп до още по-широк спектър от услуги и функционалности, измежду които заключване или отключване на автомобила от разстояние и отдалечено включване на климатичната апаратура за предварително загряване или охлаждане на купето преди пътешестване.
Собствениците на plug-in хибридния NX 450h+ могат да употребяват приложението, за да следят, възнамеряват и настройват процеса на зареждане на акумулаторната батерия по свое предпочитание.

УСЕЩАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ СИГУРНОСТ – МОДЕРНИ СИСТЕМИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И АСИСТЕНЦИЯ НА ВОДАЧА
• Трето потомство Lexus Safety System+ с пълна гама системи за дейна сигурност и асистенция на водача;
• Lexus Safety System+ е част от серийното оборудване на всички версии на новия NX на всички европейски пазари, осигурявайки още по-широк достъп до модерните технологии за безопасност;
• Разширен функционален обсег и подобрена работа на системите, които обезпечават ограничения за отбрана срещу по-широк набор от предпоставки за възникване на злополуки;
• Настройките на системите дават по-естествено чувство, което подобрява увереността и спокойствието на водача;
• Нова система за асистенция за безопасно овакантяване на автомобила, свързана със системата за електронно отключване на вратите e-latch.

Новият NX е първият модел на Lexus, оборудван серийно с третото потомство Lexus Safety System+, което включва цялостна гама от функционалности за активна сигурност и асистенция на водача и показва, нови, по-високи стандарти във връзка с ограниченията за откриване и попречване на риска от злополуки.
Водещата роля на Lexus в региона на безопасността върви ръка за ръка с ангажимента на марката да направи тези технологични постижения налични за по-широк кръг консуматори. Именно с тази цел марката предлага Lexus Safety System+ като неразделна част от серийното оборудване на всички версии на новия NX и на всички европейски пазари.
В последното потомство на Lexus Safety System+ са внедрени редица нови функционалности, както и допълнения в работата и опциите на други от тях. Настройките на отделните системи също са подбрани по този начин, че да осигурят по-естествено чувство на водача и по този метод да му вдъхнат възприятие за спокойствие и убеденост при шофиране, вдъхновено от новата конструктивна платформа и гама от задвижващи системи на NX. С тази своя еволюция Lexus Safety System+ преминава на идващото равнище в качеството си на самобитен личен асистент на лидера.
Подобренията, въведени при новия NX, включват по-нататъшно разширение на възможностите на Системата за предотвратяване на конфликт – системата вече е в положение да разпознава мотоциклетите и някои солидни предмети като дървета, стени и стълбове на пътя пред автомобила. Нова е и функционалността за установяване на риска от конфликт с превозно средство от насрещното движение или с пресичащи пешеходци при завой на кръстовище. Реакцията на системата след определяне на рискова ситуация е по-бърза, а способността за предотвратяване на възможен удар се увеличава с прибавянето на функционалността за аварийна асистенция в ръководството Emergency Steering Assist.
С тези нови софтуерни разработки системата за превантивна реакция преди сблъсък (Pre-Collision System) е в положение да разпознае и да спомогне за предотвратяването на 36% по-голям брой потенциални обстановки за катастрофи.
Направени са промени и в работата на Адаптивния круз надзор (АСС), който установява по-бързо придвижването на превозните средства пред NX и дружно с подобренията при Асистиращата функция за поддържане на лентата за придвижване (Lane Trace Assist), следва по-естествена траектория в завоите. Взаимодействието на ACC с Асистента за различаване на пътните знаци също е разширено, с цел да реагира адекватно на по-голям брой знаци и команди, в това число червен сигнал на светофара и знаци STOP. При разпознато ограничение на скоростта, системата предупреждава лидера да съобрази актуалната скорост на придвижване.
Система за безвредно овакантяване на автомобила Safe Exit Assist
Новата електронна система за отваряне на вратите e-latch е обвързвана със системата за следене за заплаха в „ мъртвите ” зони в полезрението на лидера (Blind Spot Monitor), която подава предупредителни сигнали при приближаващи откъм гърба транспортни средства или колоездачи. Ако бъде открит такъв риск, с изключение на предупредителна светлина и сигнал, новият NX ще деактивира и отключването, респективно възможността за отваряне на вратата. Специалистите на Lexus са уверени, че тази система може да спомогне за попречване на 95% от инцидентите, породени от нехайство при отваряне на вратите.

*Източник: www.lexus.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР