Новият министър-председател на България Кирил Петков даде заявка, че София

...
Новият министър-председател на България Кирил Петков даде заявка, че София
Коментари Харесай

FT: Кирил Петков обеща обратен завой за амбициите на Северна Македония за ЕС

Новият министър-председател на България Кирил Петков даде поръчка, че София ще приключи възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейския съюз, откакто новия му кабинет влезе в служба през идните седмици, написа

В изявление за изданието Петков, който бе утвърден за министър председател в понеделник, даде това заричане и удостовери уговорката на България към НАТО и Запада.

„ Ние сме от вярната страна на политиките на НАТО и Европейски Съюз – на 100% “, разяснява Петков пред изданието.

„ Ще предложим нов развой [за Северна Македония], доста бърз, с лимитирана времева рамка, дълга единствено шест месеца “, добави той.

Промяната в политиката идва, откакто предходната година България наложи несъгласие на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз поради разногласия към историята и идентичността, означават от „ Файненшъл таймс “. Критиците тогава упрекнаха някогашния министър председател Бойко Борисов, че се възползва от националистичните настроения, с цел да разсее вниманието от митингите против проведената престъпност и корупция под негово ръководство.

Борисов е отвън ръководството от април насам, само че неуспехът при договарянията за сформиране на държавно управление след изборите напролет доведоха до два нови вота през юли и последно през ноември, когато „ Продължаваме промяната “ на Петков завоюва към една четвърт от гласовете.

Непосредственото предизвикателство пред новото държавно управление, което се състои още от Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и  „ Демократична България “ е битката с рецесията с ковид в страната. България е измежду страните с най-високи равнища на смъртност и най-ниски нива на имунизация. „ Със сигурност би трябвало да увеличим имунизациите “, споделя още Петков, чиято партия построи акцията си на база на елиминирането на корупцията в страната. „ Ще заделим задоволително бюджет за стимулиране. Ще поканя специалисти, ще отидем до лечебните заведения и ще покажем обстановката. Това е колкото здравна стратегия, толкоз и икономическа стратегия. Не можем още веднъж да затворим България “, разяснява Петков.

Новият министър председател ще би трябвало да реализира и баланс във външната политика на страната в миг, когато Русия придобива все по-сериозна роля в района. Петков заявява пред „ Файненшъл таймс “, че новия кабинет ще постави на нова основа полемиките със Северна Македония.

„ Ще използваме работни групи, с цел да търсим решения по въпроси като взаимна икономическа, инфраструктура, просвета и история “, сподели той.

Северна Македония от дълго време изпитва компликации с кандидатстването си за Европейски Съюз, като страната даже добави „ Северна “ към името си през 2019 година поради опозицията на Гърция, която възпрепятстваше пътя на Скопие към Европейски Съюз с претекста, че страната може да има териториални искания към гръцката област Македония. Докато връзките сред Скопие и Атина се усъвършенстваха, тези със София се утежниха, като доста българи отхвърлят концепцията за обособена македонска еднаквост и език, написа изданието.

Според „ Файненшъл таймс “ той е изправен пред компликации по отношение на политиката към Северна Македония и в границите на ръководещата коалиция, защото водачът на  „ ИТН “ Слави Трифонов си е построил имидж, затвърден в сантименталния шовинизъм, разглеждащ Северна Македония като етнически и културно българска.

Скорошно изследване на Gallup International демонстрира, че по-малко от 10% от българите поддържат изрично участие на Северна Македония в Европейски Съюз, а над 70% поддържат ветото на България върху договарянията за присъединение, до момента в който не бъдат позволение разногласията сред двете страни.

Петков съобщи пред изданието, че от Има Такъв Народ са били градивен сътрудник в съдружните договаряния и сферите на безпокойствие, обсъждани през последните месеци, ще останат на масата.

„ Например, в македонските учебници България не би трябвало да се назовава фашистка “, разяснява той, визирайки метода, по който са описвани българските войски, които съгласно интерпретацията на Скопие са окупирали страната през 40-те години на предишния век.

В изявлението Петков показва още, че България би трябвало да приключи зависимостта си от съветската сила. Страната получава съвсем всичките си доставки на газ от Русия, а водопровод през Гърция до България, който може да даде различни доставки, се строи повече от десетилетие.

Петков отбелязва, че България към този момент е подписала контракти за азерски газ през гръцкия маршрут и се ангажира с бързо довеждане докрай на българската част от газопровода.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР