Новият министър на отбраната на България Тодор Тагарев заяви, че

...
Новият министър на отбраната на България Тодор Тагарев заяви, че
Коментари Харесай

Тагарев: България иска да се присъедини към клуба на ЕС за боеприпаси за Украйна

Новият министър на защитата на България Тодор Тагарев съобщи, че страната му се стреми да ускори поддръжката си за напъните на Европейски Съюз да достави на Украйна муниции, нужни за продължение на битката с войските на Москва.


Министрите на защитата на НАТО се срещат в Брюксел в четвъртък и петък, с цел да обсъдят по какъв начин да усилят индустриалния потенциал на алианса в поддръжка на Украйна - както и опциите за защита и въздържане в навечерието на основната среща на върха във Вилнюс идващия месец.

През май страните от Европейски Съюз завършиха договорката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март идната година, като се съгласиха да дават муниции незабавно от личните си ресурси, а държавите-членки да получат отчасти възобновяване на разноските за напъните си. Те се споразумяха за 1 милиарда евро за тази част от проекта и за още 1 милиарда евро за взаимна скица за доставяне, която да обезпечи снаряди на Украйна и да попълни техните ресурси. Комисията предложи също по този начин самодейност на стойност 500 млн. евро за повишение на способността на Европа да създава оръжие и да реализира тези цели.

Като част от този блян Европейската организация по защита (EDA) започва план, в границите на който държавите-членки да закупят взаимно муниции, с цел да попълнят запасите си или да ги изпратят на Украйна. До момента България е една от двете страни от Европейски Съюз - другата е военно неутралната Ирландия, които не се причисляват към схемата на EDA.

" Ние доста ясно се стремим да се присъединим към тази коалиция ", сподели Тодор Тагарев в изявление за „ Политико “. " Мисля, че ще можем да предоставим някои от нужните муниции за Украйна. "

" Не е взето политическо решение, само че сигурно ще поставим старания и имам вяра, че ще намерим метод ", сподели той.

Стъпката бележи внезапен завой за балканската страна, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост, в който за две години се организираха пет избори.

В края на март българският президент Румен Радев, считан от някои за мек по отношение на Русия и ползващ се с невиждани пълномощия да назначава поредни краткотрайни държавни управления, в края на март изключи опцията да се причисли към обединението.

През декември българските законодатели дадоха зелена светлина на пакет от военна помощ за Украйна след дълги разногласия, въпреки че тя се ограничаваше основно до по-леки оръжия.

Въпреки това се оповестява, че в ранния стадий на войната с Русия страната скрито е доставяла до една трета от нужните на Украйна муниции посредством медиатори, упълномощени от предходното проевропейско държавно управление.


Предимството на формалното присъединение на София към обединението е, че " обичайно България... е профилирана в производството на дребни оръжия, леки оръжия и муниции " още от руско време, сподели Тагарев.

В същото време кариерният боен специалист и чиновник в защитата твърди, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна защита ще бъде " предизвикателство ", защото запасите на България са нужни за облекчаване на личните потребности на страната. Същевременно той признава, че огромна част от танковия парк на страната също е на половин век.

Тагарев съобщи, че страната е на път да извърши уговорката на НАТО за увеличение на разноските за алианса до 2% от Брутният вътрешен продукт " до 2024 година ", което съгласно него би трябвало да е " минимумът ".

Украйна също по този начин би трябвало " наложително " да бъде позволена в НАТО, " когато изискванията го разрешават ", добави той, което значи незабавно откакто войната в Русия завърши.

Все отново прокарването на това мнение няма да е елементарно в страна, в която единствено 46% от хората считат, че войната в Украйна е напълно по виновност на Русия в съпоставяне със приблизително 88% в Европейски Съюз, съгласно данни от изследване от декември,.

" Много съм обезпокоен “ от въздействието на Москва в България, призна Тагарев и добави, че обмисля основаването на нови профилирани звена за битка с съветските дезинформационни послания.

" Трябва да сме сигурни, че противодействаме дейно на съветската агитация, акциите за дезинформация и всевъзможни други типове въздействие, които имаме в страната ", сподели той.

" Руският дипломат тук и някои други политически партии, авторитетни политици, те приказват с един и същи глас - а това не е гласът на нашите съдружници. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР