Новият министър на националната сигурност на Израел, лидер на крайнодясната

...
Новият министър на националната сигурност на Израел, лидер на крайнодясната
Коментари Харесай

Израел забрани демонстрацията на палестински знамена в страната

Новият министър на националната сигурност на Израел, водач на крайнодясната партия " Оцма Ехудит “ (Еврейска сила), Итамар Бен-Гвир, съобщи в неделя вечерта, че е инструктирал полицията да пресича всевъзможни опити за проявление на палестински флагове по улиците на страната. Според него общественото проявление на този знак, който се употребява от Организацията за избавление на Палестина (ООП) от 1964 година, се свързва с изложение на благосклонност към тероризма, предава Reuters .

" Днес инструктирах израелската полиция да наложи възбраната за проявление на каквото и да е знаме на ООП, което демонстрира идентифициране с терористична организация в общественото пространство, и да стопира всяко подстрекателство против страната Израел. Ние ще се борим с тероризма и насърчаването на тероризма с цялата си мощ! " - написа министърът на страницата си в Туитър.

В неделя израелският министър председател Бенямин Нетаняху остро разкритикува дейностите на някои опозиционери, които пристигнаха на антиправителствен протест в Тел Авив в събота. Той обърна внимание на плакатите на протестиращите, които съпоставиха един от министрите на новото държавно управление с нацистите, както и на палестинските флагове в тълпата протестиращи. Премиерът назова това " диво подстрекаване " и изиска да се спрат сходни дейности.

В събота вечерта в центъра на Тел Авив се организира опозиционен протест, в който по оценки на уредниците са взели участие до 10 000 души. Те стачкуваха против правната промяна, която се предизвиква от новия началник на израелското министерство на правораздаването Ярив Левин. Предложената промяна включва, наред с други неща, ограничение на пълномощията на Върховния съд на Израел върху закони и държавни решения, както и предоставяне на надзор на държавното управление върху подбора на съдии.

Израелският парламент на 29 декември 2022 година на изключително съвещание гласоподава доверие на държавното управление, формирано от Нетаняху след изборите на 1 ноември, на които десните и ортодоксалните религиозни партии получиха болшинството от гласовете. След това министрите и новият министър председател поставиха клетва. В същия ден Нетаняху организира първото съвещание на новия кабинет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР