Новият министър на културата Велислав Минеков се отказва от Реформаторския

...
Новият министър на културата Велислав Минеков се отказва от Реформаторския
Коментари Харесай

Служебният министър на културата Велислав Минеков с три ключови отказа

Новият министър на културата Велислав Минеков се отхвърля от Реформаторския блок, от кандидатурата си за ректор на Националната художествена академия и от " Отровното трио ".

Именно поради всичко това, той е едно от най-интересните назначения в новия длъжностен кабинет.



Името му през предходната година нашумя най-много след присъединяване му в така наречен „ Отровно трио”. Заедно с Арман Бабикян и юрист Николай Хаджигенов, Минеков оглавява огромна част от митингите против третото държавно управление на Бойко Борисов.

В следствие Минеков се отхвърли от „ триото”, тъй като опозицията против властта не се сплоти, както той оферираше.

Също през 2020 година Минеков се отдръпва като претендент за ректор на Националната художествена академия. До преди този момент той е апетитен като най-вероятен правоприемник на подалия оставка проф. Николай Драчев. Тогава художествената академия се оказа, че е в доста тежко финансово положение като дефицитът на средства е към 600 хиляди лв..

Известният ваятел е от дълго време политически деен. Той беше член и на учреденото от Миглена Кунева " Движение България на жителите ". Минеков го напуща откакто излиза наяве, че обединяването на Реформаторския блок, в което включва и ДБГ, ще поддържа ГЕРБ на следващите избори.

Известна е враждата на Велислав Минеков с неговия сътрудник - ваятел и някогашен културен министър Вежди Рашидов. Един от мотивите за замяна на остри реплики сред двамата е реставрацията на паметника „ Цар Освободител” на площад Народно заседание през 2012 година

Тогава Минеков, който е експерт по металодизайн подлага на критика съществено реставрацията по две точки – тя не се прави както би трябвало и не коства толкоз, колкото е оповестено. По думите на Минеков, цената на реставрацията е в пъти по-ниска от заложената от министерството. Скулпторът упрекна министърът на културата Вежди Рашидов за това.

Самият Велислав Минеков е унаследен ваятел, а може да се каже и политик. Баща му е известният от времето на комунизма ваятел Величко Минеков. Той е бил народен представител в осмото и деветото Народно заседание. До 1983 година е ректор на Националната художествена академия и участник в така наречен ловна дружинка на Тодор Живков.

Минеков-син също приключва Националната художествена академия, само че по-късно отпътува за специализация в Германия, където остава до началото на прехода в България. Запален е и по орнитология, взел участие е персонално в слагането на стоманени пръстени на крачетата на пеликаните в „ Сребърна”.

Към сегашния миг е учител по статуя, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие. Известен факт към персоналния му живот е, че е шурей на към този момент починалия режисьор Рангел Вълчанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР