Новият марсоход с размерите на автомобил на американската космическа агенция

...
Новият марсоход с размерите на автомобил на американската космическа агенция
Коментари Харесай

НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за древен живот

Новият марсоход с размерите на автомобил на американската галактическа организация НАСА е на път за Марс в задача да търси доказателства за античен живот на Червената планета, оповестява " Гардиън ".

Марсоходът Perseverance сполучливо беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида в 7,50 часа локално време (14:50 ч. българско), на борда на ракетата притежател United Launch Alliance Atlas V rocket.

Това е третата задача, отправяща се към Червената планета този месец след тези на ОАЕ и Китай.
 Китай изстреля галактически уред към Марс
Китай изстреля галактически уред към Марс

Това е първата независима китайска задача до друга планета

Шестколесният марсоход ще измине над 505 млн. километра за интервал от близо седем месеца, преди да се опита да кацне на 50-километровия кратер Джезеро.

Кацането на Марс е известно с компликацията си поради неговата тънка и динамична атмосфера - героизъм, разказан като " седем минути смут ".

Onward to Mars, together. #CountdownToMars pic.twitter.com/uDZHxq7gHX
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) July 30, 2020
НАСА съумя да изпрати единствено няколко функциониращи сонди и марсохода на повърхността на Марс, а повече от половината изпратени там галактически кораби или се взривиха, или са се разрушили в планетата.

Сателитни фотоси демонстрират Джезеро, ситуиран на западния борд на Isidis Planitia - великански басейн, получен от удар, малко на север от Марсианския екватор, може да е бил езеро преди повече от 3,5 милиарда години, когато Марс е бил по-топъл и мокър.

Учените считат, че доказателства за микробен живот биха могли да бъдат непокътнати в глинените и кални скали на кратера - в случай че въобще в миналото е съществувал.

Заедно с няколко комплицирани инструмента, които ще събират информация за геологията, атмосферата и екологичните условия на Марс, марсоходът носи и дребен 1,8-килограмов хеликоптер, наименуван Ingenuity.
 Китайска сонда изпрати фотография на Земята и Луната на път за Марс
Китайска сонда изпрати фотография на Земята и Луната на път за Марс

Снимката е направена на 1,2 милиона километра от Земята

Устройството ще прелита на къси дистанции, отбелязвайки първия опит на захранван, следен полет на друга планета . Ако успее, това може да докара до още летящи сонди на други планети.

Perseverance ще тества и технологии, с цел да помогне на астронавтите да вършат бъдещи експедиции до Марс.

Едно такова устройство включва инструмент, наименуван Moxie, който ще работи за производството на О2 от атмосферата на планетата, която се състои най-много от въглероден диоксид.
 Първата арабска галактическа задача до Марс потегли от Япония
Първата арабска галактическа задача до Марс потегли от Япония

През октомври Марс ще бъде на разстояние 62,7 милиона километра от Земята

Междувременно учени от Англия ще оказват помощ на Perseverance да избере марсианските проби, които да бъдат върнати на Земята.

Изследователи от Imperial College в Лондон и Природонаучния музей ще разпознават проби, които биха могли да съдържат доказателства от минал живот и ще изучат минералогията и геохимията на другите скали, открити в кратера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР