Новият коронавирус може никога да не изчезне и населението по

...
Новият коронавирус може никога да не изчезне и населението по
Коментари Харесай

СЗО: Коронавирусът може и никога да не изчезне

Новият ковид може в никакъв случай да не изчезне и популацията по света ще би трябвало да се научи да живее с него, предизвести Световната здравна организация.

Тъй като някои страни по света стартират последователно да облекчават рестриктивните мерки, наложени в опит да спрат разпространяването на ковид, СЗО съобщи, че той в никакъв случай няма да бъде премахнат напълно.

Вирусът за пръв път се появи в Ухан в Китай в края на предходната година и от този момент болести повече от 4,2 милиона души и умъртви близо 300 000 по целия свят.

“Имаме нов вирус, който навлиза в човешката популация за първи път и по тази причина е доста мъчно да се планува по кое време ще надделеем над него”, съобщи Майкъл Райън, шеф на СЗО за изключителни обстановки. “Този вирус може да се трансформира в още един ендемичен вирус в нашите общности и този вирус може в никакъв случай да не изчезне”, сподели той на виртуална конференция в Женева.

“ХИВ не си е тръгнал, само че ние се примирихме с вируса”, добави Райън.

Повече от половината от човечеството е сложено под някаква форма на обсада от началото на рецесията с ковид. Но СЗО предизвести, че няма метод да се подсигурява, че облекчаването на рестриктивните мерки няма да провокира втора вълна от инфекции.

Райън добави, че има “дълъг, дълъг път” по пътя към връщане към естественото, настоявайки страните да поддържат курса.

“Има някакво вълшебно мислене, че блокадите работят съвършено и че премахването им ще свърши чудесно. И двете са цялостни с опасности”, сподели ирландският епидемиолог.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР