Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън

...
Новият коронавирус може да оцелее в продължение на часове извън
Коментари Харесай

Учени разкриха колко може да оцелее коронавирусът на повърхност или във въздуха

Новият ковид може да оцелее в продължение на часове отвън човешкото тяло върху разнообразни повърхности и даже във въздуха, оповестиха учени, представени Франс прес.

Авторите на научния труд, финансиран от държавното управление на Съединени американски щати, са разкрили, че вирусът, виновен за епидемията от Ковид-19, има равнище на жизненост навън, сравнимо с това на ковид, пораждащ тежък изострен респираторен синдром (ТОРС).

Това може да значи, че размерите на пандемията с Ковид-19 - доста по-голяма от тази с ТОРС през 2002-2003 година - е обвързвана с обстоятелството, че той се предава доста по-лесно от асимптоматичен ( "здрав ") притежател на различен човек.

Изследването е оповестено през вчерашния ден в изданието "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин " (New England Journal of Medicine) и е направено от учени от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Принстънския университет.

Техните опити са посочили, че новият ковид остава до два-три дни върху повърхности от пластмаса или неръждаема стомана и до 24 часа на картон.

Изследователите също употребявали разпръсквач за разпространяване на вируса във въздуха. Използвайки тази техника, те са разкрили следи от вируса под формата на аерозол в продължение на три часа.

Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР