Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на

...
Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на
Коментари Харесай

Новият кмет на София Васил Терзиев полага клетва

Новият кмет на София Васил Терзиев, определените съветници, кметовете на региони и кметства ще положат клетва и ще встъпят в служба в 10:00 ч. на " Московска " 22. Това стана допустимо, откакто в петък Административният съд на София отхвърли настояването на Ваня Григорова за ново броене на изборните резултати. А през днешния ден екипът ѝ ще подаде тъжба за оборване на решението на по-горна инстанция. Днес е първото съвещание на новия Столичен общински съвет.
 
 Ваня Григорова Ваня Григорова Източник: Булфото
Нагласите за " плаващи болшинства " ще проличат още първоначално, когато се дефинира къде за непрекъснато ще седи всяка политическа група в залата. ГЕРБ-СДС в предходния мандат беше с 27 места и заемаше първите редове в дясната част. Сега е с 14, а най-голяма е групата на " Обединени за София " е с 23 и се чака да заеме местата начело. В дневния ред най-важна е последната точка - избор на ръководител на СОС, в който никоя партия няма болшинство и решението ще бъде мъчно. Гласуването ще е скрито и за поста са нужни най-малко 31 гласа.
 
Номинацията на " Обединени за София " е Борис Бонев, който беше лидер на предизборната листа и получи най-вече преференции в цялата страна. В серия изявленията през последните дни Бонев разяснява, че не му е фикс концепция да оглави съвета, само че се разбра и че не счита кандидатурата на Вили Лилков за подобаваща. В изявление през вчерашния ден, Бонев предвижда, че е допустимо даже да не се стигне до избор на тържественото съвещание.
 
 Борис Бонев Борис Бонев Източник: Фейсбук
" Вероятността да не изберем ръководител е голяма. 61 са общинските съветници, би трябвало 31 да изберат ръководител. Може и следващата година да не сме го избрали този ръководител, може в никакъв случай и да не го изберем ", сподели Бонев. Не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС ще предложи за поста лидерът на листата си Антон Хекимян, както и дали няма да има номинация за Георги Георгиев, който оглавяваше последния общински съвет.Възможно е с претекста, че търсят обединител на дясното вместо него предложат Вили Лилков. Той се яви на изборите с обединяването от десни партии " Синя София ", което получи три места в съвета.
 
 Георги Георгиев Георги Георгиев Източник: Фейсбук
Българска социалистическа партия са с 9 съветници, в предходния съвет бяха с 15. Класирането обаче на Ваня Григорова втора, с минимална разлика след Терзиев, може д даде съображение на левите сили тя също да бъде номинирана за ръководител. Очакванията за поддръжка при тайното гласоподаване ще са към групата на " Възраждане " с 8 души, " ИТН " - с 3, ВМРО-БНД - с 1.
 
" Синя София " и " ИТН ", са с по трима съветници и съгласно правилника на СОС нямат право да са със статут на политически групи. Затова са нужни най-малко петима. В такива случаи практиката е дребни обединения да се сливат в обща група, с цел да получат право на собствен зам.-председател на съвета и още един член в Председателския съвет на СОС. ВМРО-БНД в предходния мандат дружно с " Атака " имаше 5 гласа, само че на тези избори остана с един консултант.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР