Новият доклад на Amnesty International Time to recharge класира технологични

...
Новият доклад на Amnesty International Time to recharge класира технологични
Коментари Харесай

Amnesty International: Големи компании използват неетични практики при добива на метали

Новият отчет на Amnesty International " Time to recharge " класира софтуерни колоси съгласно това по какъв начин са подобрили практиките си при избора на снабдител на кобалт

Още по тематиката
Как (не) се стопира миграцията

Без основаването на легални канали за миграция нещастията в Средиземноморието ще продължат
4 ное 2017
Ценностите на българите са каша със социалистически усет

Огромен дял от интервюираните в изследване на организация " Тренд " поддържат и понижаване на налозите, и изцяло безвъзмездни обществени услуги
30 окт 2017
Ветото за околната среда изисква размисъл за здравето на хората и за идните генерации

Парламентът би трябвало да се произнесе дали държи на измененията в Закона за запазване на околната среда
8 сеп 2017
Тоталитарно нахлуване против съществени права и свободи

Емблема на този безсрамен метод е законопроектът за промени в Административно-процесуалния кодекс
2 авг 2017 Половината от добива на метала, от който са подвластни редица софтуерни компании и автомобилни производители, става на територията на Демократична република Конго, като 20% от него идват от нерегулирани минни действия. " Енергийните решения на бъдещето не би трябвало да се основават върху нарушавания на правата на индивида ". Коментарът е на Сийма Джоши, експерт по човешки права в Amnesty International, по отношение на разкритията от тазгодишния отчет на неправителствената организация. От него излиза наяве, че редица компании не съблюдават съществени регулации при снабдяването си с кобалт. Металът е основен за производството на литиево-йонни акумулатори, които преобладават софтуерния пазар през днешния ден, и e неизменима част от зелената енергийна гражданска война. Според данни на Amnesty International в нерегулираните минни действия за рандеман на кобалт единствено в Конго вземат участие близо 150 хиляди души, измежду тях и деца.

Ситуацията

Половината от добива на метала, от който са подвластни редица софтуерни компании и автомобилни производители, става на територията на Демократична република Конго, като 20% от него идват от нерегулирани минни действия. Oще предходната година Amnesty International взаимно с African Resources Watch разкри китайската Zhejiang Huayou Cobalt Co., Ltd (Huayou Cobalt) и нейната дъщерна компания Congo Dongfang International Mining SARL (CDM) като главен покупател и пропагандатор на кобалт.

Според новия отчет Huayou Cobalt е подхванала ограничения съгласно оповестените в края на 2015 година рекомендации на Организацията за икономическо развиване и съдействие (ОИСР) за стандарти при добива на метала. До момента компанията е направила инспекция на веригата на доставки и е идентифицирала риска от нерегулирани минни действия, само че все пак продължава да изкупува материал от същите източници.

Amnesty International разкрива 28 асоциирани компании, подвластни от доставките на Huayou Cobalt, и прави оценка напредъка им в битката с неприемливи практики при добива на кобалт. Сред тях са софтуерни водачи като Apple, Huawei и Microsoft, автомобилните производители BMW, Daimler и Tesla и производители на литиево-йонни акумулатори Samsung SDI и LG Chem.

Какво (не) вършат фирмите

" Търсенето на презаредими акумулатори пораства и фирмите носят отговорност да потвърдят, че не печелят от мизерията на миньори, работещи в ужасни условия ", разяснява Джоши. От отчета обаче излиза наяве, че едвам шест от 28-те компании са разследвали под някаква форма произхода на доставките си. Сред тях са Apple, HP и BMW, на които организацията дава по-висок рейтинг. Едва една четвърт от асоциираните с Huayou Cobalt компании признават и постановат рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за стандарт при идентификацията и адресирането на нарушавания на правата на индивида при добива на кобалт.

Само Apple и Samsung SDI са осведомени напълно с веригата на доставки и разпознават всички индустриални рафинерии и топилни. По отношение на прозрачността на политиките на фирмите равнището е ниско. Според рекомендациите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз асоциираните компании би трябвало да разгласяват резултати от инспекциите на веригата на доставки, само че това към момента не се случва и оповестената информация не дава отговор на съществени интернационалните стандарти.

" Почти две години (след публикуването на първия отчет - бел. авт.) някои от най-богатите и мощни компании в света не престават да оправдават обстоятелството, че не проверяват веригата си на доставки. Дори тези, които го вършат, не разгласяват разкритията за риска от неспазване на човешки права ", написа на уеб страницата на организацията. Според Amnesty идната стъпка е разкритите компании да разгласяват рисковите си отчети, както и повече взаимна работа взаимно с държавното управление и други производители, с цел да бъде прекъсната употребата на детски труд.

Целия отчет четете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР