Новият държавен бюджет за тази година е готов и утре

...
Новият държавен бюджет за тази година е готов и утре
Коментари Харесай

Новият бюджет за тази година е готов, утре ще бъде представен

Новият държавен бюджет за тази година е подготвен и на следващия ден ще бъде показан, заяви финансовият министър Асен Василев. Проблем обаче остават част от приходите, които страната чака както по линия на Европейския съюз, по този начин и от държавните енергийни сдружения. Днес държавното управление одобри решение за нарастване на обществената пенсия за напреднала възраст, която от 247 лв. ще доближи 276 лв.. На нейна база се дефинират останалите - инвалидните пенсии и добавките за непозната помощ и за ветераните.

Новият бюджет за тази година ще бъде при заложен недостиг от 3%, налозите също остават без смяна, удостовери финансовият министър Асен Василев.

" Параметрите не са изменени, имаше някои донагласяния поради претенции по министерства, тъй че да се реализира баланс в разходната част. Дългът като % от Брутният вътрешен продукт тази година остава на същите равнища като предходната година, които са малко по-ниски от 2021 година ", съобщи Асен Василев.

Що се отнася до приходите в бюджета, държавното управление чака да има закъснение на средствата по проекта за възобновяване и резистентност свързани с промени в енергетиката и последователното закриване на централите в Маришкия басейн.

" От 66 ограничения, които би трябвало да се изпълнят, са изпълнени единствено 33 ограничения, които трябваше да бъдат изпълнени към 31 декември предходната година. От тези, които трябваше да бъдат изпълнени към 30 юни, от 46 са изпълнени 3 ", сподели Василев.

" Служебното държавно управление в действителност нищо не е направило по въпроса, не е изпратило публично мнение, няма идея какво да се прави. Искам да обърна внимание, че в тези проекти няма застрашаване на позициите на хората, които работят в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

Друг проблем, обвързван с предстоящите доходи в бюджета, е дивидентът на енергийните държавни компании. Министерството на финансите разчита над 1 милиарда лв. оттова, само че парите са изчезнали счетоводно.

" Това, което се получава в тази ситуация, е едно доста съществено разминаване за няколко стотин милиона лв. сред един доклад, който е показал БЕХ през месец януари и по-късно два месеца по-късно още веднъж от БЕХ - къде са тези няколкостотин милиона лв. е въпрос на инспекция, която сега се прави ", съобщи Николай Денков.

" Тези 1 милиарда лв. ги има в БЕХ, той ги е заявил на 3 февруари, различен е въпросът дали се пробват да ги скрият със счетоводни хватки, само че както е признато в Министерския съвет, те би трябвало да бъдат импортирани до 30-и този месец ", съобщи Асен Василев.

Според доклада на БЕХ става въпрос за пари, които дъщерните сдружения на компанията не могат да ѝ върнат.

" Съгласете се с мен, само че не е обикновено да дадете на някого 770 млн. лв. и след това да му го отпишете, тъй като той не може да ми го заплати, не е обикновено за нито едно сдружение ", разяснява Василев.

От БЕХ към този момент не разясняват проблема, чакат резултатите от инспекцията.

Срещу новия бюджет публично се оповестиха от Българска социалистическа партия, които няма да го поддържат в Народното събрание, а още веднъж ще предложат различен.

" Това, което ни показва господин Василев не взема решение нито един проблем - с инфлация, с цени, приходи и беднотия. Този бюджет е противообществен ", съобщи Корнелия Нинова.

Днес финансовият министър Асен Василев разгласи, че Политическа партия ще има личен претендент за шеф на Българска народна банка, само че не удостовери дали това ще бъде Андрей Гюров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР