Новият чешки външен министър Якуб Кулханек постави на Русия ултиматум

...
Новият чешки външен министър Якуб Кулханек постави на Русия ултиматум
Коментари Харесай

Дипломатическата криза между Чехия и Русия се задълбочава

Новият чешки външен министър Якуб Кулханек сложи на Русия ултиматум - до 12 часа на следващия ден да вземе решение, което да разреши на експулсираните 20 чешки дипломати да се завърнат назад в Москва:

„ Ако нашите дипломати не съумеят да се върнат в Москва, на следващия ден сутринта ще реша да понижа броя на чиновниците в посолството на Руската федерация в Прага, с цел да дава отговор той на сегашната обстановка в чешкото посолство в Москва “, съобщи чешкият външен министър Якуб Кулханек след среща с съветския дипломат Александър Змеевски.

Русия изгони 20 чешки дипломати и на процедура сковава активността на чешкото посолство в Москва.

Това стана след експулсирането на 18 чиновници на съветското посолство от Прага, които съгласно чешките управляващи, са работили за тайните служби и имат връзка с взривяването на оръжеен склад преди 7 години.

В отговор на ултиматума на Прага съветското външно министерство заяви, че на следващия ден чешкият дипломат в Москва ще бъде извикан за диалог в министерството.

Същевременно по-рано през днешния ден Москва разгласи 10 чиновници на посолството на Съединени американски щати в Русия за „ личност нон грата “, които би трябвало да изоставен страната до края на 21 май. Това е огледален отговор след изгонването на чиновници на съветското посолство във Вашингтон и генералното консулство на Русия в Ню Йорк, заяви съветското външно министерство.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР