Новият български игрален късометражен филм Автопортрет ще бъде представен премиерно

...
Новият български игрален късометражен филм Автопортрет ще бъде представен премиерно
Коментари Харесай

Филмът Автопортрет в търсене на истинската същност на човека

Новият български игрален късометражен филм " Автопортрет " ще бъде показан премиерно на 25 септември в зала 1 на Фестивалния и сложен център във Варна като част от конкурсната стратегия на фестивала „ Златна роза “. Тогава ще бъде и първата среща на екипа на кино лентата със феновете у нас.

С „ Автопортрет “ се пробвах да покажа, какъв брой е значимо да вярваш в това, което те отличава от останалите, споделя режисьорът и продуцент Десислав Атанасов.

Докато рисува собствен автопортрет, млад художник открива
същинската си същина. Лъчезар мечтае да стане художник, само че вместо това работи скучна работа. В неговата визия всички хора наподобяват идентични, и той е един от тях. Това
се трансформира, когато вижда възрастен художник, различаващ се от останалите.

Лъчезар се въодушевява да нарисува собствен автопортрет, с цел да взе участие в конкурс, проведен от художника. Докато рисува обаче, младият създател се изправя против същинската си същина и би трябвало да одобри това, което го отличава от
другите.

В актьорския екип са Борис Атанасов, Севар Иванов и Валентин Ганев.



“Идеята за този филм се роди по време на коронавирус пандемията. Започнахме да пишем сюжета с артиста Борис Атанасов, който извършва една от основните функции във кино лентата. И двамата се вдъхновявахме от една и съща тема - какъв брой е значимо човек да познава себе си и да се обърне към себе си. Търсехме се по какъв по-интересен метод да разкажем тази история във образен проект. Малко по-късно към екипа се причисли и артистът Севар Иванов и дружно пренаписахме сюжета доста пъти ”, описа пред Lupa.bg режисьорът Десислав Атанасов.



“Това, което ни даде повече убеденост беше, че кандидатствахме в Национален фонд ”Култура ”, успяхме да спечелим финансиране и да осъществяваме плана ”, добави той.

“Във кино лентата се споделя за художник, който открива същинската си същина, рисувайки собствен автопортрет. За мен, а и за доста хора, е значим въпросът кой съм аз, кои сме ние. Смятам, че когато човек успее да открие своята лична еднаквост и неговата даденост от природата, тогава той може да оцени хората към него доста по-добре, тъй като в действителност всички ние сме разнообразни. Много значимо е да почитаме разликата на останалите хора и да ги одобряваме такива, каквито са, тъй като същинската обич е, когато ние харесваме някого подобен какъвто е. Точно тази тематика ме предизвика да се захвана с кино лентата ”Автопортрет ”, показа още режисьорът пред Lupa.bg.

“Бих дал образец с България, която като дребна страна, се пробва да подражава на някого различен. Аз считам, че същинската мощ не е да подражаваме, а да бъдем тези, които сме. Това е и главната концепция на кино лентата ”, сподели Десислав Атанасов.



“За мен е доста значимо да работим в екип. Много имам вяра в концепцията, че киното е групово изкуство и се веселя, че всички работихме дружно. С актьорите се събирахме доста пъти за подготовки преди началото на фотосите и всичко в действителност беше съвместен развой. Непрекъснато обсъждахме хрумвания, тъй че всеки има своя креативен принос, освен от актьорска позиция, само че и от философска към самия сюжет. Радвам се, че и Валентин Ганев се включи към екипа ”, сподели режисьорът.



“Киното е магия и тъкмо по тази причина е хубаво. Имахме единствено три снимачни дни. Всичко беше доста тъкмо и вярно разпределено, с цел да влезем в бюджета. Филмът беше авансово нарисуван и знаехме доста добре какво вършим и от какво можем да се лишим и от какво не можем. Имахме фон с доста картини. Художници пристигнаха от Академията и участваха като част от екипа, за което съм доста признателен ”, показа още Десислав Атанасов.



“Благодаря извънредно доста на режисьора на кино лентата Десислав Атанасов, който ме предложения да изиграя един доста чудноват облик - той е алтер его на главния персонаж. Това го прави втори главен воин или скритата същина - тази същина, която всеки от нас крие от обществото, тази същина, която ние се опасяваме да покажем като хора пред обществото, с цел да не бъдем отхвърлени и с цел да бъдем признати по-лесно.

Защото по някакъв метод се опасяваме, че се разграничаваме от масата и от нормата. Та аз съм тази характерност на основния воин, който е подложен пред предизвикването да я извади на показ и го прави посредством изкуството като рисува свой автопортрет. Ако би трябвало да обобщя с едно изречение - аз съм скритата същинска същина на основния воин ”, разкри пред Lupa.bg артистът Севар Иванов.

Той показа, че като човек и като създател се интересува от тъмната страна на човешката същина. “Подхождайки към всеки облик до този миг, като артист диря подобаващите изразни средства, с цел да основа един компактен облик. Така че за мен е извънредно значимо да открия точно тези скрити от мен самия черти в характера, който нося и да ги проявя, когато и където би трябвало. Интересно ми е да се дълбая в личната си психика, тъй че да намирам нови черти, да намирам нови характерности. Всяко сходно предизвикателство за мен като актьор, ме обогатява. Не мога да си слага самичък рамки и ограничавания, че нещо не би ми послужило след време. Напротив. Подхождам към всеки облик с любознание да намеря нещо ново за себе си ”, прям бе Севар Иванов.

В фамилията на артиста има доста художници, само че самият той не е посягал към четката. “И двамата ми братя рисуват, и татко ми е художник, и сестра ми също. Реших да не протягам ръка натам професионално ”, призна Севар Иванов.

На въпрос на Lupa.bg какво човек може да види в своя автопортрет артистът отговори по този начин: “Според мен е доста значимо всеки от нас да си направи нагледно казано един подобен автопортрет - било посредством изобразяване, било посредством писане. Може и просто да седнем и да помислим ние какви сме, да кажем какви си представяме, че сме, дали в реалност сме такива и за другите хора и дали има огромен дисонанс сред нашата визия за нас и това какви сме за другите хора и най-важното дали се харесваме такива, каквито сме или го вършим, с цел да се харесаме на някой различен. ”

“Вълнувам се от срещата с публиката, защото нашият плод от креативната ни активност е изработен и е предопределен за публиката и всяка противоположна връзка е значима за нас - било то позитивна или негативна, тъй като изкуството се прави, с цел да ни накара да се замислим, с изключение на да му се насладим. Надявам се, че филмът " Автопортрет " ще предизвика вниманието на феновете, тъй че те в действителност да се замислят за същинската си същина. Посланието на кино лентата е, че няма причина да се тормозим от същинската си същина, без значение дали тя се припокрива с разбиранията на масата хора. Нека хората просто да бъдат себе си. Няма нищо по-хубаво от това, стига да не навредят на никого ”, изрече мнение Севар Иванов.

Продуцент на " Автопортрет " е Елени Декидис. Зад камерата е операторът Младен Минев, основен художник е Дина Бакалова, монтажът е дело на Анна Каперска, а музиката на Иван Манов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР