Новият български филм Бягство е в жанра на психологическия трилър.

...
Новият български филм Бягство е в жанра на психологическия трилър.
Коментари Харесай

Новият български филм "Бягство" тръгва по кината

 Новият български филм " Бягство " е в жанра на психологическия трилър. Това е третият филм на режисьора Виктор Божинов, който стои зад сполучливите ленти " Възвишение " и " Голата истина за група Жигули ". Действието в " Бягство " се развива в изоставеното населено място в Родопите – Чамла. Това е и най-високото село в България на 1650 м надморска височина, а за първи път филмът ще бъде прожектиран точно там, с което това ще бъде първата прожекция в България на толкоз високо по надморска височина място. Сюжетът на кино лентата споделя за опълчването и борбата на две радикално разнообразни групи младежи. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите ръководят комуна за наркозависими. Героят на Дани е персонаж, който минава сред двете групи, в тази роля като дебютант влиза артистът Александър Кендеров. Специално присъединяване в лентата има и френският артист Беноа Марешал. Сценарият е на Деляна Манева, а какво поражда срещата сред двете основни групи във кино лентата и какви са провокациите пред тях:

" Аз съм от хората, които считат, че един филм би трябвало да задава въпроси. Искам феновете да се замислят и да намерят свои заключения. За страдание, живеем във все по-разделено общество, неналичието на съгласие води до съществени спорове на всяко равнище. Историята е написана за това място – Чамла, среща се сред Триград и Мумла, през 1984 година е обезлюдено. Целта ни беше в действителност да снимаме на това място, това беше значимо поради атмосферата по време на фотосите и настроението, което въодушевява актьорите. Радвам се, че времето ни позволи да изпълним този план. Аз си дадох сметка, че основният воин има много сериозна задача, на съвсем 18 години е персонажът, и се бях подготвил за много сериозен кастинг. Но Александър пасна за тази роля. Още дебютанти вземат участие – Димитър Сулев и Венцислав Сариев, само че с тях вземат участие и опитните – Диана Димитрова, Иван Савов, Снежана Макавеева. Интересното е, че актьорите снимаха без сюжет, аз не желаех да си намислят какво ще им се случват. В една история, в действителния живот ние не знаем, какво се случва на следващия ден, тъй че ми беше доста значим детайлът на тази достоверност на реакциите. Давaх им сюжета сцена по сцена, ден преди да снимаме, благодаря им, че ми се довериха.

Избрах да се разположим в жанра на психологическия трилър, по тази причина изключваме хумора. Липсата на комизъм не прави един филм по-лош или по-хубав. Работното заглавие на кино лентата беше " Кралството Чамла ". Преди 10 години имаше група неохипари, които желаеха да създадат общество там. Историята на кино лентата е инспирирана от този проблем, само че взехме решение да не навлизаме в тази история като отпратка към заглавието. Когато заснехме кино лентата, седнахме и си казахме – " това е едни филм за бягствата – от себе си, от проблемите... " и това заглавие " Бягство " пасна доста добре. В историята беглецът от единия към другия свят е един. Няма да скрия, че във филмa има 13 минутна екшън сцена – най-дългата екшън сцена в историята на българското кино. "

 Виктор Божинов Режисьорът Виктор Божинов възнамерява и идващия си огромен план.

Дебют в игралното кино прави младият Александър Кендеров, който влиза в основната роля. Освен него в " Бягство " вземат участие Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.
Режисьор – Виктор Божинов
Сценарий – Деляна Манева
Оператор – Антон Бакарски
Художник – Росица Бакева
Художник костюми – Мина Кайе
Композитор – Петър Дундаков и специфичното присъединяване на Лиса Джерар
Звукорежисьор – Михаил Дичев
Режисьор на монтажа – Нина Алтъпармакова.

Снимки: списък на Виктор Божинов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР