Новият анализ показва значителен спад в наличието на прясна вода

...
Новият анализ показва значителен спад в наличието на прясна вода
Коментари Харесай

Учени: Южното полукълбо на Земята постепенно изсъхва

Новият разбор демонстрира забележителен спад в съществуването на прясна вода в Южна Америка, огромна част от Африка и централна и северозападна Австралия.


Всеизвестен факт е, че водата е ключът към живота на Земята. Малко хора обаче знаят, че единствено към 1% от цялата вода на планетата е прясна вода, налична за хората, растенията и сухоземните животни. Останалата част е в океаните или „ заклещена “ в полярни ледници и скали. В свят на изменящия се клима, световното систематизиране на този 1 % придобива напълно ново значение, написа в публикация за The Conversation Кевин Колинс, старши учител по околна среда и системи в английския The Open University. Той написа, че през последните две десетилетия (2001-2020 г.) южното полукълбо на нашата планета е сухо повече от северното полукълбо, което е видно от проучване на учени. Неговите създатели допускат, че главната причина е метеорологичен феномен, прочут като Ел Ниньо, който се появява на всеки няколко години, когато водата в източния Тихи океан е по-топла от естественото. Резултатите се основават на сателитни данни и измервания на речни и потоци, което разрешава на създателите да моделират и пресмятат измененията в наличността на вода. Наличието на вода е чистата разлика сред количеството вода, добавено към ландшафта като превалявания на сушата, и водата, отстранена в атмосферата посредством изпаряване или от растенията посредством листата.

Въпреки че южното полукълбо заема единствено една четвърт от земната маса (с изключение на Антарктида), наподобява, че има доста по-голямо въздействие върху световната наличност на вода, в сравнение с северното полукълбо. Новият разбор демонстрира забележителен спад в наличността на вода в Южна Америка, огромна част от Африка и централна и северозападна Австралия. Въпреки това в някои райони като в южната част на Южна Америка ще има повече вода.

За разлика от това, макар забележителните разлики сред районите, изследването допуска, че съществуването на вода в Северното полукълбо е повече или по-малко уравновесено. Това частично се дължи на необятното човешко въздействие като напояване, язовири и произвеждане на храни. Такива фактори са по-актуални в Северното полукълбо, защото към 90 % от международното население живее там. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР