Новите правила за отпускане на еднократна помощ за ученици от

...
Новите правила за отпускане на еднократна помощ за ученици от
Коментари Харесай

БСП иска еднократната помощ за 2-ри, 3-ти и 4-ти клас да не е по-ниска от тази за 1-ви и 8-ми

„ Новите правила за разпределяне на еднократна помощ за възпитаници от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас бе признато от предишното Народно заседание по предложение на ПГ на “БСП за България “. Така стана допустимо през идната образователна година за нея да могат да аплайват повече фамилии. “ Това заяви народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков  по време на дебатите за удължителния бюджет в Народното събрание. И посочи, че за тази поддръжка няма рентабилен аршин.
От парламентарната естрада социалистът изясни какво е предлагането на партията: „ Искаме новодобавените възпитаници от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас да получават не по-малко от тези в 1-ви и 8-ми клас. „ И необичайно, че Комисията по бюджет и финанси отхвърля нашето предложение “, посочи той и попита народните представители какво им става, с цел да отхвърлят сходно предложение.
Гьоков изясни, че до тази образователна година право на еднократна помощ са имали учениците от 1-ви и 8-ми клас – близо 100 000 фамилии са получили по 300 лв.. „ Прогнозите са, че след измененията поддръжка ще получат още към 160 000 фамилии “, уточни той и обърна внимание на следното нещо: „ Около 1100 родители ще би трябвало да връщат помощта, тъй като децата им имат повече от 5 неизвинени отсъствия за един месец, не са ходили на учебно заведение или не са траяли образованието си през втория период. “
По думите на Гьоков Българска социалистическа партия е обществената партия, която прави обществените оферти, само че когато ГЕРБ ги трансформират, те се трансформират в популистки. „ Те трансформираха и предлагането ни за минималната работна заплата, която ние искахме да влезе от 1 юли тази година и да бъде най-малко 50% от междинната “, напомни той.
„ Нашите оферти са с мисъл за хората, а когато ГЕРБ ги трансформират, стават популизъм “, сподели още Гьоков.
Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев  определи като обидно кражбата на хрумвания, изключително в обществената политика. „ Колегите от „ Продължаваме промяната “ си направиха една предизборна акция, дори издадоха и вестник, с всички оферти в обществената сфера, които са факт поради Българска социалистическа партия, и си ги присвоиха “, напомни той и посочи, че сега за следващ път виждаме кражба на хрумвания.
От парламентарната естрада той изясни какво има поради: „ За първи път, когато се дава еднократна помощ за първокласници, беше когато се образува тройната коалиция. След това Българска социалистическа партия неведнъж е заявявала, че тази помощ би трябвало да бъде и за 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Тези пари са нужни, с цел да подпомогнем фамилиите и да няма класова дискриминация “, уточни Стойнев.
И продължи: „ През годините ГЕРБ промениха това и го направиха за 8-ми клас, само че ние продължаваме да настояваме помощта да бъде до 4-ти клас. Слава богу, най-сетне, тази помощ ще се одобри, само че още веднъж с кражба на концепцията. Считам за обикновено и колегиално това, което сме отстоявали през годините, да бъде признато “, сподели още той.
По думите на Стойнев има огромни неравенства сред децата и тази еднократна помощ цели да ги накара да се усещат по-спокойни.
„ В тази зала би трябвало да разбирате, че най-големият проблем на страната е нашият демографския срив. Ние просто изчезваме като нация. И когато Българска социалистическа партия има сходни дейни политики, точно за подкрепяне и за премахване на неравенствата, в последна сметка залата да узрее и да се гласоподава това предложение “, заключи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР