Новите мерки провокираха масово недоволство в цялата страна. Граждани излязоха

...
Новите мерки провокираха масово недоволство в цялата страна. Граждани излязоха
Коментари Харесай

Ескалиращи протести в цялата страна срещу зелените сертификати

Новите ограничения предизвикаха всеобщо неодобрение в цялата страна.

Граждани излязоха на митинг против документа в столицата още сутринта. Стигна се и до експанзия – мъж атакува министъра на образованието министър Николай Денков прояви мъж със знаме на  партия " Възраждане ".

Партия " Атака " стачкува там по същото време, предаде  бТВ .



От полицията оповестиха, че има арестуван, само че без да кажат дали това е мъжът със знамето. По първични данни той е на 45 години, оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Наложена му е мярка " полицейско задържане " за период до 24 часа. Предстои образуването на бързо произвеждане за хулигански дейности.

По-късно митинг против Covid документите блокира придвижването в центъра на  София , допълва  БНР.

Беше блокирано придвижването по столичните булеварди " Мария Луиза " и " Александър Стамболийски ". Кордон от служители на реда пазеше входа на здравното министерство.

 



Протестиращите разясниха:

" Изключително възмутително се погазват гражданските ни права. Има ужасно доста слаби места и пропуски в метода, по който се провеждат противоепидемичните ограничения ".

" Заповедите на държавното управление сега са безусловно срещу всевъзможни демократични практики. Аз нямам срещу имунизациите, дано всеки да се имунизира, само че това да остане единствено наш, персонален избор, а не да бъдем принуждавани, ръцете ни да бъдат извивани ".

" За мен това са финансови ползи на първо място ".

БГНЕС  съобщи, че един човек от протестиращите е арестуван поради хулигански прояви.

 

 

Във Варна  над 200 души пробваха да влязат в Регионалната здравна ревизия, с цел да се срещнат с управлението.



Десетки, недоволни от въвеждането на " зелен документ " за визити на закрити публични места, се събраха пред постройката на РЗИ-Варна, съобщи кореспондент на  Радио Варна.

Някои от участниците в митинга споделиха, че се усещат застрашени от това да не изгубят работата си, защото отхвърлят да се имунизират.

Сред протестиращите имаше и представители на екскурзоводския отрасъл, които се оплакаха, че са принудени да си сменят специалността. 

Събралото се голям брой скандираше " Долу маските, долу мутрите ".

Стигна се и до сблъсък  с полицията.



Няколко души се пробваха да нахлуят в постройката на здравната ревизия.

Те настояха да се срещнат с представители на РЗИ, само че органите на реда съумяха да ги спрат.

Част от недоволните блокираха за малко придвижването и в двете платна на бул. " Левски ".

В резултат се получиха тапи, а някои от пътуващите обявиха, че поради митинга ще закъснеят за работа. Присъстващите репликираха, че поради коронавирус обстановката от дълго време са без работа.



 

В Бургас  пък митингът прерасна в гражданско непокорство -  блокираха основни булеварди и стопираха краткотрайно градския превоз. В продължение на 4 часа протестиращите блокираха кръстовища и  с шествие минаха по централни булеварди в града, където затрудниха пътния трафик. Към протестиращите се причисли и зам.-областният шеф Асен Бонджев. Близо 200 души се включиха в митинга, който стартира с протест пред РЗИ в града.

" Искаме всичко да се върне както досега. Мен не ме е боязън от нищо. Да сложа по две, по три, по петнайсет дози бустерни и каквото си желаят още. Да си сложат по един абокат да си вливат имунизацията непрекъснато, нямам нищо срещу. Не желая мен да ме задължават да си поставям каквото и да е било в тялото. "

 



Снимка: БНР

Половин час след началото на митинга, уредниците взеха решение да се срещнат с шефа на здравната ревизия доктор Георги Паздеров. От РЗИ, обаче, заключиха външната врата, а протестиращите влязоха в пререкания с охраняващите постройката служители на реда.

Отказа за среща с шефа на РЗИ породи непринудено решението за обсада на бул. " Сан Стефано ". За полови час протестиращите застанаха в компактен кордон на пешеходната пътека пред централната автобусна спирка, а в блокадата попаднаха 10 рейса на градския превоз. След това със викания те потеглиха на шествие по централните булеварди на Бургас.



След къс престой пред постройката на регионалната администрация в Бургас, зам.-областният шеф Асен Бонджев излезе да се срещне с протестиращите. " Съжалявам, че се постанова да съм в тази позиция, тъй като би следвало да съм тук измежду вас. " Малко по-късно Асен Бонджев поведе митинга назад към РЗИ, където този път протестиращите бяха признати от шефа на РЗИ доктор Георги Паздеров.

На финала беше направена подписка с 13 претенции. Сред тях са анулацията за условието за зелен документ, независимост на достъп до образователните и здравни заведения, свободно право на избор за носене на маски и имунизиране, аутопсия на умрелите от коронавирус.

Ако ограниченията не бъдат анулирани до среднощ, протестиращите заплашиха да провеждат нов митинг в Бургас още на следващия ден в 12 часа.

Недоволство имаше и в  Пловдив.  На двудневен протест против новите ограничения се подвигат пловдивчани, написа " Марица ". Организатор на протестните дейности е Сдружението на заведенията в България.  Недоволството си жители ще изразят в четвъртък и петък пред постройката на РЗИ-Пловдив, като началото е от 15 часа и през двата дни.  

" Това не е митинг! Това е БУНТ! Стига неистини! Стига дискриминация! Пловдив излиза на митинг против последната заповед на министър Кацаров! ", гласи анонсът за двудневното неодобрение. 

Протестиращите настояват, че зеленият документ е медицински геноцид. 

А единствено на метри от протестиращите против имунизациите се изви опашка от искащи да си сложат препарат. Здравната ревизия разкри втори кабинет поради напора от искащи.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР