Новите мерки, които бяха въведени за да се намали разпространението

...
Новите мерки, които бяха въведени за да се намали разпространението
Коментари Харесай

Как се възприемат новите мерки в Габрово

Новите ограничения , които бяха въведени с цел да се понижи разпространяването на COVID-19, изправиха мнозина пред сложни решения – свързани с работата, приходите, с метода ни на живот. Сред областите в страната, които са на челните места по брой инфектирани, е Габрово , като най-тревожни са данните за регионалния град.

Последните правила отприщиха възприятието за комизъм измежду шегаджиите, които се смеят, че габровци одобряват посетители единствено със зелен документ.   За да получат подобен до кабинетите за имунизация предстоящо отидоха повече хора от различен път.

" За антигенни проби към момента няма огромен напор. В двете сертифицирани лаборатории – в регионалната болница и в ДКЦ - Габрово към този момент разполагат с безвъзмездни бързи проби, като вземането на тестът и правенето на резултата ще се заплаща ", сподели пред БНР шефът на болничното заведение доктор Минко Михов.

" Не е ясно какъв брой личен състав ще ни е нужен за това. Мерките са съответни, само че срокът за въвеждането им е къс. В нашата болница, която е най-голямото лечебно заведение в региона, 69% от работещите са имунизирани или преболедували. Но пътят е верен ", каз още доктор Михов.

По думите му има сътрудници медици с трета доза. Но тези от админстрацията и обслуждащия личен състав са едва имунизирани като %.

Не такива са равнищата на имунизация измежду личния състав, който е зает със обществените услуги в Габрово. Едва 20% от работещите в тази сфера са ваксинирани. Толкова са и в Дома за възрастни хора с увреждания в града, за който важи условието за зелен документ. Там и процентът на имунизираните консуматори е прекомерно невисок – едвам петима от 36 души. В момента 16 от тях са заболели от COVID-19. От обслужващите ги инфектирани са петима.

Изискванията за зелен документ са би трябвало да спазят и ангажираните в развлекателния бизнес , в случай че желаят да продължат да работят, също кината и театрите.

Част от притежателите и наематели на заведения са безапелационни, че затварят, тъй като сметката им не излиза. Други ще опитат да работят при новите правила.
Спорде други това ограничаване на процедура ще затвори нощните заведенията в града.

Отлив на аудитория се чака и в театралните салони , където влизат по-малко фенове още от началото на ковид-кризата, счита шефът на Драматичния спектакъл в Габрово Петко Койчев. Гостуващите спектакли в града се анулират, само че Драматичният спектакъл се готви за фестивал на моноспектаклите през ноември.

Директорът на театъра чака Министерството на културата да даде насоки, потребни за работата им. Хотелиери и ресторантьори също разчитат неяснотите да бъдат изчистени в дните до понеделник. Гратисният интервал ще разреши системата да бъде тествана. Преди да са се натрупали още въпроси, жителите на дребните обитаеми места питат ще имат ли опция да се тестват по местоживеене, тъй като в този момент за бърз тест би трябвало да отидат до регионалния град.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР