Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме

...
Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал Covid-19 - едногодишен

" Новите ограничения и ограничавания са закъснели . Ако през лятото бяхме създали това, което в този момент се прави, щяхме да сме по-свободни ". 

Това сподели пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на опазването на здравето.  

Тя още веднъж напомни, че маската, дистанцията и имунизацията защищават от заразяване или от тежко превозване на заболяването: 
" Много редки са случаите на зарязване след имунизиране, даже и да има, признаците минават леко, няма тежки затруднения, а смъртните случаи са единици. В болничното заведение го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са имунизирани ". 

В предаването " Хоризонт до обед " проф. Аргирова добави: 

" Постковид синдромът - сърдечни затруднения, белодробните са съществени, начало на бъбречни болести, рядко затруднение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система . Някои от разстройствата сами отминават, само че има хора, при които не отминават ". 

Проф. Радка Аргирова уточни, че  документът за имунизиран ще стане неопределен, а за прекарал Covid-19 - едногодишен . Предстои да бъде издадена такава заповед. 

" Бустерната доза не е наложителна за всеки с изключение на специфичните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични премеждия.  Клетъчният имунитет е задоволителна гаранция да не се прави трета игла . Спадането на антитела е естествена тяхна динамичност ". 

Интервюто с проф. Радка Аргирова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР