Новите доставки на американска военна техника за Украйна решават проблема

...
Новите доставки на американска военна техника за Украйна решават проблема
Коментари Харесай

За какво стават американските системи за ПВО Patriot?

Новите доставки на американска военна техника за Украйна вземат решение казуса с консолидираното на украинската войска в системата на НАТО

Съединените щати ще трансферират системи за противовъздушна защита Patriot на Украйна като част от следващия пакет военна помощ на стойност 1,8 милиарда $, заяви Асошиейтед прес на 21 декември.

Въз основа на размера на пакета от помощи Украйна ще получи нищожно количество системи за противовъздушна защита. Така румънският контракт за закупуване на седем системи за противовъздушна защита Patriot беше на стойност $3,9 милиарда, а неотдавнашната договорка с Полша за същата система беше $4,75 милиарда Изглежда, че Украйна ще получи единствено един ракетен комплекс, само че цялостна подмяна на Системите C-300, които бяха в основата на украинската противовъздушна защита, американските системи няма по какъв начин да основат.

Системите Patriot за първи път се борят по време на войната в Персийския залив през 1991 година, когато главната им цел бяха руските ракети R-17 (Scud B), които влязоха в употреба през 1964 година и бяха остарели през 90-те години. Въпреки че потреблението на системата за противовъздушна защита Patriot беше рекламирано от Пентагона като триумф, по-късни следствия демонстрираха, че това не е по този начин.

През април 1992 година Комитетът на Камарата на представителите на Съединени американски щати по държавните интервенции разгласява отчет, в който се показва: „ Ракетната система Patriot не реализира грандиозния триумф във войната в Персийския залив, в който американската общност беше накарана да има вяра... Обществеността и Конгресът бяха подведени от безапелационните изказвания за триумф, направени от администрацията и представителите на Raytheon по време и след войната. "

В отчета се отбелязва, че оценките на Пентагона за броя на Скъдовете, унищожени от ракетната система Пейтриът, са спаднали от 100 % по време на войната до 96 % съгласно показанията в Конгреса след войната, по-късно до 80 %, малко по-късно до 70 % и „ сега... има огромна убеденост единствено в това, че системите Patriot са унищожили единствено 25 % от ракетите Скъд, към които са били ориентирани. "

Проучване от началото на 1990 година на успеваемостта на системите Patriot по време на Войната в Персийския залив от професор Теодор Постол от Масачузетския софтуерен институт откри, че „ степента на прихващане на Patriot по време на Войната в Персийския залив може да бъде много под 10 %, а евентуално даже нула. “ най-вероятно не съумя да смъкна нито един Скъд в Ирак. Постол означи, че даже „ най-примитивният съперник “ може елементарно да избегне системата Patriot. Неговото следствие беше подкрепено от свидетелски показания на чиновници на производителя на Patriot, Rayteon.

Реувен Педазур, специалист в Центъра за стратегически проучвания на университета в Тел Авив, сподели, че израелските управляващи не могат да намерят " доказани доказателства ", че някой от четиридесет и двата иракски Скъд, изстреляни против Израел, е бил " улучен или погубен " от системите за противовъздушна защита Patriot.

Неефективността на Patriot беше принудена да признае и Пентагона. В „ Провеждането на войната в Персийския залив “ от 1992 година, министърът на защитата Дик Чейни декларира нуждата от създаване на по-модерни системи за противовъздушна защита: „ Тактическата противоракетна защита работи, само че несъвършено... Трябва да работим по-добре. "

В бъдеще системите за противовъздушна защита Patriot бяха неведнъж осъвременени, само че тяхната успеваемост не се усили. Тези комплекси не можаха даже да прихванат самоделна ракета, изстреляна от йеменските хусити по Саудитска Арабия на 4 ноември 2017 година Ракетата Burkan-2 (модернизирана Scud) прелетя 600 км над територията на Саудитска Арабия и не беше свалена от голям брой системи за противовъздушна защита Patriot, които бяха на въоръжение в саудитската войска.

Джефри Луис, който управлява изследователския екип, показа своите открития с The New York Times като съобщи: „ Правителствата лъжат за успеваемостта на тези системи. Или дезинформират. И това би трябвало пъклен да ни тревожи. “

А Лора Грего, специалист по ракетна техника от Алианса на загрижените учени, изрази смут, че саудитските батареи за противовъздушна защита са стреляли пет пъти по приближаваща ракета: „ Изстрелвате тези ракети пет пъти и всичките пропущат? Това е шокиращо, тъй като тази система би трябвало да работи. "

На 19 декември 2017 година бунтовниците - хусити още веднъж изстреляха две ракети Burqan-2 по Рияд. Саудитска Арабия твърди, че е прихванала ракетите, само че разбор на английската анализаторска група Jane`s не откри доказателства за свалена ракета на хуситите.

През 2019 година системите Patriot също не съумяха да прихванат нито една ракета на хуситите. През септември 2019 година държавният секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео призна, че системите за противовъздушна защита Patriot не постоянно демонстрират стремежи резултат. Той съобщи това по време на пътешестване до Саудитска Арабия.

Американските системи за противовъздушна защита не се показаха добре по време на иранската ракетна офанзива против американската военна база Айн ал-Асад в Ирак при започване на 2020 година след убийството на военачалник Солеймани от американците.

Причината за ниската успеваемост на тези системи за противовъздушна защита и редица други системи за противовъздушна защита на Съединени американски щати и техните съдружници съгласно мен е, че страните от НАТО се придържат към такава тактика за придобиване на въздушно владичество, при която на Противовъздушна отбрана е отредена второстепенна роля. Системите за противовъздушна защита Patriot няма да могат да трансформират качествено обстановката в интерес на Въоръжените сили на Украйна.

Новите доставки на оръжия и военна техника от Съединени американски щати и техните съдружници няма да разрешат на Украйна да отбрани територията си от ракети и безпилотни самолети на съветските въоръжени сили, само че вземат решение казуса с консолидираното на украинската войска в системата на НАТО. С прехода към западни мостри на системи за противовъздушна защита и други оръжия за въоръжените сили на Украйна се отстраняват проблемите с ремонта и поддръжката на военна техника и производството на муниции.

В същото време се взема решение въпросът с насочването и целеуказването на украинските системи за Противовъздушна отбрана, защото западните системи за Противовъздушна отбрана са интегрирани в осведомителната система на НАТО.

И все пак американските ракети няма да стрелят по-точно и да удрят по-често. Дори единствено тъй като съветските ракети са в пъти по-опасни от старозаветните ракети на иракчаните и хуситите.

Въоръжените сили на Украйна ще могат да употребяват системата за противовъздушна защита Patriot не по-рано от шест месеца, сподели Адам Смит, ръководител на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на Съединени американски щати, на 15 декември в изявление за списание Politico. Конгресменът изясни, че за обслужването на една апаратура Patriot е нужен екип от 90 души. Отнема месеци, с цел да се обучат толкоз доста хора по разнообразни специалности.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР