Новите бандероли за тютюневите изделия ще бъдат с QR кодПо-висок

...
Новите бандероли за тютюневите изделия ще бъдат с QR кодПо-висок
Коментари Харесай

Евтините цигари поскъпват с до 20 стотинки

Новите бандероли за тютюневите произведения ще бъдат с QR код


По-висок данък за цигарите влезе в действие от 1 януари 2018 година Това се чака да докара до повишаване на най-евтините цигари с до 20 ст., само че в магазините към момента може да се намерят кутии на старите цени. През предходната година акцизът за цигарите беше 101 лева на 1000 къса плюс 27% от продажната цената, само че не по-малко от 168 лева за 1000 къса. А от 1 януари налогът става 109 лева за 1000 къса плюс 25% от цената, само че най-малко 177 лева за 1000 къса. Така България към този момент е изпълнила уговорката си към Европейски Съюз за постигане на минималните равнища на акциза за цигарите и през идващите години няма да се постанова ново покачване. Цената на цигарите се дефинира от производителите и вносителите. Но поради новите акцизи цените на най-евтините марки, за които се заплаща най-малък данък, евентуално ще нарастнат. При скъпите марки обаче може да няма промени в цените, или те ще са минимални.

Освен по-високи акцизи, от 1 януари 2018 година влизат в действие и нови бандероли за тютюневите произведения и бутилираните алкохолни питиета. Образци на бандеролите бяха одобрени от министъра на финансите Владислав Горанов три месеца преди влизането им в действие, каквото е условието на Закона за акцизите и данъчните хранилища.

Нововъведение при бандеролите за цигари е слагането на QR код, съдържащ URL линк до уеб-страницата на Министерството на финансите. Кодът е общоприет и може да се прочете посредством смарт телефон или таблет с всяко гратис приложение за четене на QR код. Единичните цени на бандеролите се резервират, като за тютюневи произведения е 0,013 лева, а за алкохолни питиета – 0,032 лева

Акцизните артикули, облепени с настоящите до момента бандероли, могат да се продават посредством комерсиалната мрежа до изчерпването им, само че не по-късно от 31 декември 2018 година Дължимият данък е заплатен при тяхното освобождение за ползване и както бюджетът, по този начин и търговците на едро и дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните артикули, облепени със остарял бандерол.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР