Новината за смъртта на Джим Гордън на 13 март тази

...
Новината за смъртта на Джим Гордън на 13 март тази
Коментари Харесай

Музикални хроники: Един от най-влиятелните барабанисти се превърна в убиец и шизофреник, а накрая умря забравен в затвора

Новината за гибелта на Джим Гордън на 13 март тази година мина неусетно.

От края на 60-те и в по-голямата част на 70-те американецът прави забележителна кариера и взе участие в голям брой записи на именити песни. Той е част от фамозната група сесийни музиканти, известни като Wrecking Crew, които записват песни и албуми на Ерик Клептън, Джо Кокър, Алис Купър, Том Уейтс, Джон Ленън, Франк Запа, Том Пети, Нийл Даймънд, Beach Boys и още голям брой огромни имена.

Гордън записва освен барабани, само че и разнородни перкусии, плюс пиано, орган и духови принадлежности, а в студиата работи също като аранжор, от време на време и като съавтор на главните композиции. Дори единствено незадълбочен взор към дискографията на Джим Гордън основава визия за въздействието му в тези години и го слага паралелно до най-големите барабанисти.

Но неговата гибел на 77-годишна възраст е още по-трагична поради обстоятелството, че той умира в пандиза, излежавайки присъда за убийството на личната си майка. А ориста му е образец каква огромна покруса може да провокира неправилната здравна диагноза.

През 1984 година музикантът е наказан и пратен в пандиза за бруталното ликвидиране на майка си с чук и касапски нож. Той твърди, че е чувал гласове в главата си, подтикващи го към зверството, а след това с прекомерно огромно забавяне е диагностициран с шизофрения.

Карат го и да спре да се храни. През 1978 година барабанистът стартира да търси здравна помощ и най-малко в 12 разнообразни случая опитва някакъв вид лекуване, само че без триумф. За страдание, в тези години тази област от медицината към момента не е задоволително развита, а въпросите за психологичното здраве се повдигат главно към ветерани от войната във Виетнам.

Проблемите на Джим Гордън остават нерешени от лекарите и в много случаи биват неглижирани, тъй като на него се гледа като на следващата рок звезда с афинитет към нездравословни вещества.

Както на толкоз доста други хора в неговите среди, по този начин и на самия него не са му непознати алкохолът и опиатите, което постоянно е посочено като някакво елементарно пояснение за странното му държание.

Около интервала на ареста на Гордън, в Калифорния настъпват значими промени в законодателството и към този момент не е нужно обвинителите да потвърждават по безапелационен метод здравия разсъдък на някой обвиняем, с цел да бъде той наказан.

Промените са подписани от американския президент Роналд Рейгън и не разрешават на Джим Гордън да попадне в графата на психологично болните при делото против него.

Вероятно в наши дни Гордън щеше да получи доста по-бърза и навременна диагноза и тя можеше да предотврати драмата. Но в последна сметка барабанистът е наказан за ликвидиране втора степен и прекарва близо 40 години в пандиза.

11 пъти му е отказано предварително освобождение, за последно това се случва преди две години. Според материал на сп. Billboard, неговата щерка Ейми Шийф ръководи финансите му и постъпленията от авторски права от стотиците песни, в чиито записи е взел участие. Тя обаче не е имала никакъв контакт с татко си от доста години.

Когато обсъждаме живота на Джим Гордън, си заслужава да си спомним освен за психологичното му положение и за ужасното му действие, само че и за невероятната музика, която е основал паралелно до митове в сектора.

*Джим е музикантът, който се намира най-лява позиция.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР