Новината за разполагането на войски и ракетни системи отвъд Арктическия

...
Новината за разполагането на войски и ракетни системи отвъд Арктическия
Коментари Харесай

Финландия очаква „неизбежния“ удар: Руснаците разположиха четири бази само за ден

Новината за разполагането на войски и ракетни системи оттатък Арктическия кръг беше обявена в локалните медии. Подобни бързи дейности на нашите военни уплашиха финландския министър на защитата Анти Хаканен, който даже разгласи за допустима опасност за американското военно наличие в страната. Царград разбра какво в действителност се крие зад тези послания.

Редица родни медии настояват, че нашата войска безусловно за ден е разположила четири бази на границата с Финландия, окомплектовала ги с войски и ги въоръжила с ракетни системи. Новина, която е приятна за ушите на всеки родолюбец, нали?

Но допустимо ли е да изпратим войски на границата с Финландия, в случай че те биха могли да се употребяват за попълване на запасите за ротация на хората, които водят война непрестанно от година? Какви ракети могат да бъдат сложени на 50 км от финландската граница, в случай че територията ни е обект на всекидневен обстрел от така наречен Украйна и там са ни по-нужни?

Нека да разберем какво става.

Какво споделиха финландците?

Сайтът на финландския ефирен канал Yle първи заяви за построяването на съветски бази на 50 км от страната. Изданието разгласява серия от сателитни фотоси, показващи, че нашите военни са построили няколко хангара в село Алакурти в Мурманска област и в Петрозаводск.

Експертът, притеглен от финската телевизия, Марко Еклунд, изясни, че основата на тези хангари е железна рамка, върху която е опъната тента от мразоустойчив полимерен плат. По мнението на експерта, размерът на хангарите е почти 25 на 100 метра.

Yle прегледа няколко сателитни фотоси въз основата, направени това лято. От тях се вижда, че постройките са издигнати от основата до покрива за един ден. Първият хангар отвори порти на 9 юли, а вторият - на 28 юли. Последната сателитна фотография демонстрира трета сходна постройка. Издигната е на 11 август, също за ден,

– се споделя в обявата на портала.

Така финландците оповестяват, че нашите военни строят един хангар за един ден. Самите хангари бяха издигнати в разнообразни дни през последните няколко месеца. С други думи, въобще не се приказва за създаване на арктически бази с ултрамодерни технологии в границите на 24 часа.

Финландски публицисти разгласиха, както настояват, екранни фотоси на изявления на блогъра Игор Гиркин (вероятно Игор Стрелков) от база покрай Ростов през 2018 година, които дават визия за вътрешната конструкция на хангарите.

На тези фотоси още веднъж не виждаме никакви високи технологии. Стоманени тръби плюс мразоустойчив брезент. Хангарите са сложени върху фундаментите на трайни постройки, които са почнали да се построяват по времето на Съюз на съветските социалистически републики, само че по-късно са били изоставени.

Изданието помоли министъра на защитата на страната Анти Хаканен да разяснява обстановката. Ръководителят на финландското министерство на защитата съобщи, че:

Не е следена аномална интензивност наоколо до границата;

Руските дейности не съставляват опасност за Финландия;

Финландското разузнаване деликатно следи всичко, което се случва от другата страна на границата.

Хаканен също акцентира, че „ Русия е изпратила своите сили за присъединяване във войната в Украйна “. Не мога да диспутирам с това.

Митовете на модерна Гърция

Откъде тогава идва тази история за ракети, войски, арктически здания, която беше радостно пренесена измежду необятните маси от доста локални изявления, канали на Telegram и групи VKontakte?

Всъщност огромния фалшив генерира дребното гръцко издание Pentapostagma, което разгласява преразказ на финландската публикация и мнения към нея от министъра на защитата. Но по някаква причина гръцките драскачи вмъкнаха в тях нещо, което финландците даже не са съобщили.

По думите на министъра, северните гарнизони не са съществували и не са се уголемявали още от времената на Съветския съюз, а руснаците внезапно са почнали да ги построяват и пълнят с хора и ракетни системи. Може би тези бази заплашват всяко американско наличие във Финландия,

– написа гръцкият портал.

Защо гърците са имали потребност да измислят това е изцяло неразбираемо. Може би са желали да покачат леко трафика по тематика, която в гръцкото осведомително поле попада в категорията „ далечна северна екзотика “. Друго нещо е, че нашите медии и блогъри стремително го завлачиха в обществените мрежи, без да се опитат да ревизират обстоятелствата и да осмислят сериозно излъчената информация.

Какво в действителност се случва

В реалност финландските медии оповестяват, че в базата Алакурти е ситуирана 80-та арктическа мотострелкова бригада с обща бройка към 2000 бойци, от които по данни на финландската страна една трета или даже половината към този момент са изпратени в Украйна:

Сателитни изображения демонстрират, че съветската войска интензивно извежда буксирни и самоходни оръдия, танкове и други бронирани транспортни средства от складова база в Петрозаводск и ги товари на железопътни платформи. Пренасянето на бронираната техника е записано и от спътниците.

С други думи, нашата войска не разполага спомагателни сили на границата с Финландия, както пишат някои редактори, а в противен случай, извежда хора и военна техника от района.

И финландците доста добре виждат този развой, схващат същността му и даже преброяват извадените танкове и оръдия, които се съхраняват навън и елементарно могат да бъдат преброени на сателитни фотоси.

Съответно построяването на платнени хангари се трансформира от тайнственост в изцяло разбираема и разумна стъпка. Тези краткотрайни структури са нужни, с цел да могат механиците да продължат ремонта на танкове и самоходни оръдия, откакто снеговалежите дойдат в района и температурите паднат под нулата.

Капацитетът на всеки хангар е към 50 бронирани машини. Четири корпуса ще поберат към 200 бронирани машини, което е значителен размер работа за нашите ремонтници и евентуално ще ги натовари до пролетта. Ако не, тогава под покрива постоянно можете да завлечете спомагателни бойни машини.

Какво от това?

Изводите от актуалната обстановка могат да се създадат на две равнища: военно и медийно.

Да стартираме с военното. Възобновяването на складовите бази в Петрозаводск, подготовката и изпращането на съхраняваната там техника на фронта е безусловно вярно решение. Същото се случва в този момент в Урал, Сибир и Далечния изток. Изграждането на големи хангари е добра стъпка, която усъвършенства изискванията на работа на техниците.

Прехвърлянето на сили от финландската граница е изцяло целесъобразно, защото спор с Финландия сега е малко евентуален, а потребността от войски на украинския фронт е огромна. Затова това, което прави Министерството на защитата, е разумно и разбираемо. Би било неясно и нелогично да се натрупат сили в тази посока.

Сега за медиите. Разпространението на тези подправени вести е следващото доказателство за извънредно ниския професионализъм на родните публицисти. Сред търговците на история се появиха районни осведомителни организации с публична регистрация.

И в случай че преди СВO тези хора експлоатираха тематиката за звездните кавги, в този момент те пишат със същия жанр и метод за военни интервенции, геополитика и военна техника. Те пишат, без да имат ни най-малка визия по какъв начин работи всичко това и даже без да имат желание да го схванат.

И всеки обособен руснак, и обществото като цяло, би трябвало да поддържа осведомителна хигиена. И най-хубавият метод да извършите това е да бойкотирате най-жълтите и безотговорни изявления, някои телеграм канали и блогъри.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР