Новината, че предстои увеличение на местните данъци и такси в

...
Новината, че предстои увеличение на местните данъци и такси в
Коментари Харесай

Кошмарен първи месец за кмета на Благоевград М. Байкушев: Ликвидна и финансова криза, многомилионен заем, лакоми съветници и кулминацията- по-високи данъци и такси! Благоевградчани отново пред избор

Новината, че следва нарастване на локалните налози и такси в Благоевград провокира гърмеж от мнения, форумът ни в уеб страницата и фейсбук завря от съперници на кметската концепция за нарастването, а въпросът, който най-често се задава езащо кметът е избрал онлайн формата за публично разискване, а не направи обществен спор очи в очи с хората, с цел да ги чуе от близко, по този начин както се е предписание до момента. И в случай че в разискването стане ясно, че народът стачкува против покачването на данъците какво ще се случи...?! Това е въпросът, чийто отговори ще търсим в идващите дни.

От началото на ръководството си, към този момент месец, новият градоначалник не спряда повтаря, че финансовото положение на общината е пагубно, и че заемът е единственият метод да се избави общинската хазна и да се извършат незабавни просрочени заплащания, с цел да не получи общинатасанкции, които не може да си разреши.

Затова бе препоръчано и гласувано от Общинския съветда бъде изтеглен заем от над 8 милиона лв.. Наричаме го " избавителен " защото с него щели да се покрият значимите неналичия и да се разплатят неотложните заплащания.

На фона на този финансов колапс едни съветници, обединени в комисия, решихада си вдигнат заплатите. Да станат 2100 лв., т. е 35% от заплатата на ръководителя на съвета -6000 лв..

Последва нов гърмеж от мнения за наглотоисканена националните избраници, всеки от които в предизборната акция прокламираше, че е сполучлив в работата си, в бизнеса си, в делата си... Всеки от претендентите за съветниците се наричаше съумял човек, койтомилее за града и ще работи безапелационно и сърцато за неговите поданици... Какво се оказа?!

Получили един път доверието на гласоподавателя, националните избраницизабравиха популистките си изявления към сполучливата си житейска реализацияи взеха решение, че работата им с грижа за Благоевград и неговите поданици е скъпоструваща активност и те заслужават високо заплащане. Кое е правилно?!

Какви хора попаднаха в съвета- съумели, заможни, интелигенти и богати, или неосъществени псевдополитици, за които присъединяване им в ОБС е метод да получават една прилична заплата, с малко работа, даосрябрятпрестоя си, задоволявайки персоналните си ползи и апетити. 2100 лв. е заплата, която мъчно доближават образованите медицинскиработници да вземем за пример, които всекидневно носят на плещите си отговорността за здравето и живота ни, нашия и на децата ни...

Кметът М. Байкушев е мощно обезпокоен от това искане на общинските съветници, защото, в случай че си гласоподават сходни заплати, то това ще нанесе сериозен удар върху така и така рехавия общински бюджет,те ще костват над 1 500 000 годишно на хазната. Именнозатова, посредством медиите, кметът ги помоли най-учтиво да премислят настояванията си и да се примирят с една заплатка от по 1300 лв., за работата им веднъж месечно по няколко часа.

След като казусътсъс заплатитена общинските съветници провокира отрицателен публичен отзив, вносителите на това предложениесе врътнаха, заявявайки, че концепцията е не те да получават толкоз пари , а да принудят ръководителя на съвета да понижи личната си заплата. Типично по нашенски- не е значимо аз да съм добре, значимо е " Вуте " да е зле. И този номер не мина обаче, защото, в случай че казусът не беше изваден на ярко, предлагането бе публично записано в правилника за работа на общинския съвет, който се гласоподава " ан блок ", а не точка по точка.Така щеше да мине в залата на Общинския съвет и тихомълком щеше да бъде одобрена новата им заплата.

Всъщност такава заплаха към момента съществува, сесията следва след броени дни и не е ясно какво ще се случи. Не изключваме вероятността съветниците да не се съобразят с предлагането на кмета и да си гласоподават заплатите, без да им пука, какво мисли обществеността.

Това следва да се разбере на 11-ти декември по време на съвещанието на новоизбрания общински съвет.

На фона на сходни претенции и сериозен напън на финансовия недостиг, кметът Методи Байкушев и финансистите в общината умуват и търсят способи по какъв начин да се оправят с финансовата рецесия. Проблемите стиснаха градоначалника за " гърлото " още в първите дни на ръководството му.

Кредитът от 8 милиона лв. е краткотрайно решение на продължаващ проблем, хазната е празна, по сметките на общинатапари за нищо няма , повтаря кметът. Започнаха с икономии, само че и това не стига, тъй че съгласно управата, пристигна ред на единствения вероятен метод за " избавление " -увеличение на данъците, на локалните налози и такси.

Спасителите на общинския бюджет ще се окажат жителите на този град- тези, които в предизборната акция бяха оплаквани, че нямат работа, че нямат положително заплащане, че са небогати и страдащи. Те ще би трябвало да бръкнат по-дълбоко в продънения си джоб, с цел да избавят общината от банкрут.

Много ще му е мъчно на кмета Байкушев, той ще понесе негативите от идния гърмеж на национално неодобрение от вдиганетона налозите. Кметът досега съблюдава уставно обещанието си за транспарантно ръководство и държи в течение хората за всяка своя стъпка. Видими са откровените му планове да себориза излизане от рецесията... Идеятаобаче за повдигане на налозите, поднесена в празничния Никулден, бе мразовит душ за гласоподавателите.

Отприщи вълна отгневни мнения, провокира напрежение още в първите дни на ръководството му.. Как кметът ще овладее обстановката, ще помогне ли онлайн разискването за това, следва да забележим.

Истината е, че Благоевград се намира в комплицирана обстановка, г радът умира, а кметската администрация е в патова ситуация- по какъв начин да спре този крах като пари няма?! Ще получи ли схващане и заем на довериеградоначалникът за повдигането на налозите и таксите, ще гласоподават ли националните избраницитова предложение, или то ще се върне като бумеранг върху тях?! Благоевград взема решение... благоевградчани имат думата...

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР