Новината, че България вече има своя първи „еднорог“ – стартъп

...
Новината, че България вече има своя първи „еднорог“ – стартъп
Коментари Харесай

Стана ли наистина Payhawk първият български „еднорог“?

Новината, че България към този момент има своя първи „ еднорог “ – стартъп с оценка от над 1 милиарда $ – обиколи обществените мрежи през последните часове. Сведенията за това идват от изданието The Information, съгласно чиито източници финтехът Payhawk е набрал 100 млн. $ в нов капиталов кръг. Ако това е правилно, капитализацията му се изстрелва над посочената нагоре психическа граница.

Economic.bg потърси един от създателите на компанията Христо Борисов, който обаче съобщи, че на този стадий финансирането не е доказано.

Според информацията на американското софтуерно издание, основано в Силициевата котловина, новият кръг на финансиране за Payhawk е воден от лондонския фонд Lightspeed Venture Partners. Капиталът пък ще бъде употребен за разрастването в Съединени американски щати на учредената от българи компания. Отвъд океана издателят на корпоративни дебитни карти и разработчик на платформа за ръководство на разноските ще се сблъска с по-големите съперници Brex и Ramp.

Написаното кореспондира с оповестените по-рано проекти на финтеха, който започва активността си през 2018 година и бързо съумя да притегли вниманието на вложителите (б.р. – повече за активността на Payhawk може да прочетете в изявлението на Economic.bg с Христо Борисов). Само през предходната година Payhawk реализира два кръга на финансиране – за 20 и 112 млн. $, които я оцениха на към 570 млн. $. Още тогава – на фона на впечатляващата скорост на развиване – настойчиво се заприказва, че точно тя може да се окаже първият български „ еднорог “.

Много е евентуално информацията на американското издание за привличането на нова порция пресен капитал да се окаже вярна. Остава обаче въпросът за оценката и дали тя фактически надвишава 1 милиарда $. Формирането ѝ при стартъпите става относително субективно – въз основата на това какъв дял в компанията е добит против съответната сума. Няма обаче никакъв външен фактор, инспектор или какъвто и да е орган, който да валидира същинската стойност.

Неслучайно бурното финансиране в стартъпи в последно време извежда на фокус въпроса, който витае във въздуха от дълго време – дали ентусиазмът към тях не надува нов балон. Повод за сходни хипотези дава и миналогодишният връх. Рисковият капитал в стартъпи през 2021 година световно надвиши 675 милиарда $, съгласно отчет на Dealroom. А съгласно Crunchbase сумата е 643 милиарда $. Като цяло обаче тя е двойно по-голяма от тази през 2020 година

Прехвърляйки се на територията на Европа, тук броят на „ еднорозите “ надскочи 370, като съвсем 100 от тях се родиха точно през предходната година.

Канализирането на толкоз финансови запаси към стартъпите се случи и на фона на бурната цифровизация, която бе отприщена от пандемията. Здравната рецесия изстреля акциите на колосите, чиито услуги се оказаха витално нужни за поддържането на бизнес интервенциите. Същевременно погледите на фондовете бяха вперени в започващите компании, които поначало са носители на нововъведения и авангардни технологии.
Кой ще е първият български „ еднорог “?
Както в доста други сфери, България изостава и във връзка с „ еднорозите “. Амбицията за първия подобен от дълго време стои на дневен ред, изключително откакто и прилежаща Румъния ни изпревари с към този момент борсово търгуващата се UiPath.

Така или другояче появяването на „ еднорог “ у нас е въпрос на време. Миналата година наблюдаващите означиха, че на фона на трендовете – растеж на рисковия капитал и узряването на родната екосистема – това би трябвало да се случи в границите на към година или най-много две.

Payhawk, дружно с Hyperscience, Gtmhub и OfficeRnD, са спрягани като главните кандидати за „ еднорози “. Впечатление при всички тях прави сферата на активност – бизнес програмен продукт. По всичко проличава, че силата на родните компании се канализира в тази посока, по тази причина и имената им не са известни на всеобщата публика. Напоследък обаче всички те съумяха да привлекат доста по-големи рундове на финансиране – от няколко десетки (Hyperscinse и OfficeRnD) до над 100 млн. $ (Paywalk и Gtmhub).

Защо са значими „ еднорозите “, ще се запитат мнозина. Сама по себе си оценката от 1 милиарда $ не дава обещание нищо, само че е поръчка за капацитет. Компаниите не се стремят самоцелно към нея, само че и не крият упоритостите си да надскочат този предел. Привличането на финансиране от фондове за рисков капитал е знак, че технологията им може да има огромно значение за цифровата промяна. А колкото повече такива компании има, толкоз по-развита е и самата екосистема.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР