Новината беше оповестена от президентката на Швейцария Дорис Лойтхард при

...
Новината беше оповестена от президентката на Швейцария Дорис Лойтхард при
Коментари Харесай

Швейцария дава 1 млрд. евро за Източна Европа

Новината беше оповестена от президентката на Швейцария Дорис Лойтхард при посещаване в Берн на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер(вляво).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарското държавно управление заяви през днешния ден, че ще деблокира над 1 милиард евро, с цел да продължи да оказва помощ на а източно- и централноевропейските страни от Европейски Съюз. Тази " самостоятелна помощ ", която следва да се гласоподава в Народното събрание, се равнява на 1.3 милиарда швейцарски франка за нов 10-годишен интервал, предадоха организациите. Предназначението на помощта е да понижи икономическите и обществените несъответствия в Европа, което е в стопански и политически интерес на Швейцария, изясни в официално съобщение държавното управление. Новината беше оповестена от президентката на Швейцария Дорис Лойтхард при посещаване в Берн на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. " Швейцария демонстрира, че е благонадежден сътрудник ", съобщи на конференция Юнкер. Обвинен от публицист, че е пристигнал в Швейцария " да желае чек ", ръководителят на Европейска комисия увери: Не съм в Берн, с цел да получа подарък. Решенията на Федералния съвет (правителството) са независими и самостоятелни.
От 2007 година, в границите на подкрепяне на разширението, Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, само че членува в Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), подкрепя финансово голям брой планове, които имат за цел да понижат икономическото и обществено неравноправие в страните от Централна и Източна Европа, включили се към Европейски Съюз през 2004, 2007 и 2013 година Сумата възлиза на общо 1.3 милиарда франка. Срокът на програмата, утвърдена от швейцарското население на референдум през 2006 година, изтече в края на май тази година. Правната база за подновяването й беше утвърдена от швейцарския парламент през септември 2016 година, само че държавното управление, което се очакваше също да я утвърди, по този начин и не направи това. Миналата седмица то заяви, че е взело решение за " кохезионния милиард ", само че не пожела да го конкретизира преди визитата на Юнкер в Берн. Над 1 милиарда евро от новата сума за идващите 10 години е планувана за професионално образование и обучение и справяне с безработицата измежду младежите, а останалите пари са предопределени за " по-добро ръководство на мигрантските потоци ".
Швейцария не е член на Европейски Съюз, само че има голям брой двустранни съглашения с Брюксел. От 2014 година връзките сред Берн и Брюксел сензитивно охладняха, откакто швейцарските жители поддържаха самодейност срещу всеобщата имиграция. Това разгневи Европейски Съюз и той неотложно изключи Швейцария от програмата за студентски продан " Еразъм ". Положението се усъвършенства, откакто в края на 2016 година швейцарският парламент утвърди смекчена версия на гласуваната през февруари 2014 година самодейност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР