Новината беше обявена само ден, след като американският президент Доналд

...
Новината беше обявена само ден, след като американският президент Доналд
Коментари Харесай

Китай отваря финансовите си пазари за света

Новината беше оповестена единствено ден, откакто американският президент Доналд Тръмп за следващ път прикани Китай да отвори финансовите си пазари по време на диалозите с китайския си сътрудник Си Дзинпин.

Още по тематиката
Мнения Daily - Путин за Ролята на Русия в обезпечаването на просперитета на Азия

И още: Капиталовите разноски в правосъдната система нормално се трансформират в заплати; Божидар Димитров като политически анализатор - още един етаж към дъното
12 ное 2017
Китай подхваща ограничения против нечестните уеб сайтове за онлайн продажби

Санкциите включват санкции за тези, които разгласяват погрешна реклама за стоките си
9 ное 2017
Една година пазарен оптимизъм под ръководството на Тръмп

Световната стопанска система пораства в синхрон, което се случва за пръв път от световната рецесия
8 ное 2017
Десетилетието на " лесните пари " завършва

Централните банки се приготвят за преустановяване на паричните тласъци
6 ное 2017 Чуждите вложители ще могат да държат до 25% в банки и до 51% в смесени компании. Китайските законови регулации, ограничаващи собствеността на интернационалните вложители в локални финансови компании, ще бъдат изменени, като задачата е да се либерализира финансовата система в страната, оповестява Reuters. Насърчаването на достъпа до мултитрилионната китайска финансова система ще ускори наличие на китайския юан на валутния пазар и ще нарежда Китай като значим интернационален финансов хъб в сходство с упоритостите на страната да измести Съединени американски щати като международен финансов водач.

Новината беше оповестена в петък от заместник-министъра на финансите Джу Гуаняо, едвам ден откакто американският президент Доналд Тръмп за следващ път прикани Китай да отвори финансовите си пазари по време на диалозите с китайския си сътрудник Си Цзинпин. Наред с идните покупко-продажби сред компании от двете страни водачите разискаха и двустранните търговски взаимоотношения.

Регулациите

Промените в законовите регулации плануват разширението на тавана върху собствеността на обособен вложител в китайска банка или компания за ръководство на финансови активи от 20 на 25%. Новите регулации включват също увеличението на оптимално допустимия дял на задгранична благосъстоятелност в китайски застрахователни компании и брокери на фючърси и скъпи бумаги от 49 на 51%, една дребна, само че основна смяна, която ще разреши на интернационалните вложители да взимат решения в локалните компании едностранно.
Мерките влизат в действие незабавно.

Причините

Настоящото облекчение на рестриктивните мерки върху собствеността е резултат от нескончаем напън на западните държавни управления върху Пекин. В известна степен обаче новите финансови регулации са и в унисон с провежданата от китайското държавно управление и Китайската централна банка икономическа външна политика. Либерализирането на достъпа до китайските финансови пазари ще генерира сериозен приток на средства към страната и ще обезпечи достъпа на локалните компании до западни индустриални технологии посредством множеството партньорства.

Китай подхождаше извънредно постепенно и с огромна нерешителност към обезпечаването на достъп на задграничните компании до локалните пазари. В момента обаче в задгранични вложения в стопанската система на Азия, които от години вървят на високи обороти, се усеща значително закъснение, което в известна степен е най-сериозната причина представянето на новите финансови регулации да се реализира толкоз бързо. Постепенно китайското държавно управление ще бъде насила да се откаже и от прецизния си надзор върху финансовите потоци в страната, целящ да сведе до най-малко приключването на средства от страната, като в същото време подтиква задграничните вложения.

Дейността на задграничните компании във финансовия бранш на страната обаче към момента е относително дребна, до момента в който взаимните инициативи на западните капиталови банки с локални компании са принудени да оцеляват на един сложен пазар против голям брой по-големи локални съперници. Въпреки това мнозина от тях към този момент са декларирали готовността си да усилят вложенията си в Китай, в случай че получат цялостен надзор върху плановете си в страната - предпочитание, което към този момент е реалност.

Според редица анализатори обаче новите законови регулации на собствеността са прекомерно дребни и прекомерно закъснели. " Те звучат добре, само че в реалност резултатите от тях ще бъдат минимални ", изяснява Кийт Погсън, началник на екипа за финансови услуги в Азия към EY. " Ако сте интернационална капиталова банка, наличието ви в Китай ще бъде по-скоро за франчайз мрежата ви, а не тъй като мислите, че ще спечелите доста пари в Китай. "

Пазарите въпреки всичко откликнаха позитивно на новината, като акциите на редица финансови компании в областта на застраховането нарастнаха доста.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР