Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата на връх

...
Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата на връх
Коментари Харесай

Лъвът на Шипка разкри нови тайни за себе си

Нови секрети разкри лъвът на Паметника на свободата на връх Шипка откакто стартира реставрацията му, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

Бронзовата фигура бе отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е градивно здрав и ремонтът ще завърши по рано от плануваното.

,,Установи се, че на всяка част от която е съединена Лъва, отвътре е изписано какъв брой тежи съответния детайл. Това разреши да се пресметна тъкмо тежестта на лъва. Досега се обявяваше, в това число и от музея, че той тежи към 28 тона. Оказа се, че той тежи към 12 тона, в случай че прибавим и носещата структура, оптималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен миг е, че досега знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла, оказа са, че те са 53″, споделя доктор Чавдар Ангелов – шеф на парк – музей Шипка – Бузлуджа.

Добрите вести са, че лъвът е градивно здрав, т.е. носещата структурата, върху която той е съединен, е в положително положение, отливките, от които е изработен – също. Корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от в началото плануваните периоди.

Лъвската фигура бе почистена напълно от вътрешната страна, носещата структура бе обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в вероятност корозията, сега се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развиването на наслойка. В общи линии, с това ще се изчерпат дейностите навътре в лъвската статуя.

Междувременно, стартира и отстраняването на фугиращите смеси, които са сред всички сегменти на фигурата, ще се направи префугиране по технологията, която е съгласувана с Министерството на културата посредством зачеканяване на олово вътре в самите фуги. След което тези оловни сектори ще бъдат тонирани в съответния цвят и най-после лъвската фигура ще бъде обработена със подобаващ химикал, с цел да се получи тъничък филм към нея, който да я пази от въздействието на слънчевите лъчи и климатичните феномени. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР