Нови спорове около Закона за личната помощ. Според омбудсмана Мая

...
Нови спорове около Закона за личната помощ. Според омбудсмана Мая
Коментари Харесай

Пак скандал със Закона за личната помощ, майките може да подновят протестите

Нови разногласия към Закона за персоналната помощ. Според омбудсмана Мая Манолова парите за подкрепяне на хората в потребност ще свършват още през септември.
На съвещание на обществената комисия в Народното събрание тя попита отрасловия министър, по какъв начин ще бъдат обезпечени финансово тези действия. След излизане от залата се закани да изпрати тъжба до Конституционния съд. Майките на деца с увреждания също останаха недоволни. Те ще продължат с митингите си. Комисията одобри текстовете на второ четене.
„ Просто парите до 1 септември ще бъдат изчерпани. Това е първият закон, който планува, че персонална помощ ще се дава единствено в случай че има финансов ресурс”, сподели Манолова, представена от Нова телевизия.
„ Искам ясно да кажа, че ресурсът, който е за политики за хора с увреждания, който на следващия ден ще се гласоподава, е със 150 млн. повече. Реално по законопроекта за персоналната помощ ще се разчита за тези 71, 5 млн., който са заложени в параграф 4 и добавките за непозната помощ, и част от фамилната помощ”, сподели общественият министър Бисер Петков.
Майките отхвърлиха предлагането за финансирането да е тяхно.
„ Тези оферти по отношение на финансите са си ги предложили специалисти от финансовото министерство, няма по какъв начин майките да оферират такива неща”, изясни Вера Иванова, майка на дете с увреждания , представена от bTV.
Спорен се оказа и въпросът за персоналния помощник при децата с най-тежки увреждания и месечна помощ от 930 лв.. От нея ще се приспадат по 380 лв. в интерес на общината, която дава помощта.
„ Ако мога да обобщя, това е цялостна подигравка от страна на екипа на финансовото министерство със съдействието на обществения министър, гласувано от обществената комисия, с хората с увреждания, които имат потребност от персонален асистент”, сподели още Мая Манолова.
Майките се заканиха, че ще търсят отговорност от премиера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР