Нови спорове около размера на минималната работна заплата. И служебното

...
Нови спорове около размера на минималната работна заплата. И служебното
Коментари Харесай

След спор с бизнеса правителството предложи по-ниска минимална работна заплата

Нови разногласия към размера на минималната работна заплата. И служебното държавно управление се включи със свое предложение за размера ѝ. Миналата седмица депутати от всички партии в Народното събрание гласоподаваха минималната работна заплата да се дефинира с механизъм – да бъде 50% от междинната за страната. Това значи 850 лв., вместо досегашните 710 лева В петък стана ясно, че служебният кабинет има свое предложение в размер на 770 лв..

Увеличението с 60 лв. на минималната работна заплата, което служебният кабинет предлага, е аргументирано с инфлацията. Бизнесът изрично е срещу решението на депутатите за скок до 850 лв.. " Необоснованото увеличение на минималната работна заплата би могло да повлече със себе си нарастване на цените на някои артикули и услуги ", показва Мария Минчева, Българска стопанска камара съобщи Nova.

От 2004-а насам Институтът за пазарна стопанска система показва своя различна на годишния бюджет. Заради липса на публично импортирано предложение от Министерство на финансите институтът е изготвил рекомендации, вместо своя версия. Основната – оптимално бързо да се сформира финансова рамка.

" Нито знаем кой ще е финансовият министър, който ще приема бюджет, нито знаем по кое време ще го създадем. Вече доста по-свободно се приказва – може да стане през юли, през втората част на годината. В един миг може да се стигне до сюжет цялата година да бъде без бюджет. Тоест все по-екстравагантно става ", безапелационен е Петър Ганев, Институт за пазарна стопанска система.

И предизвестява, че предложенията сред първо  второ четене в закона, който удължава действието на Бюджет 2022 и през първите 3 месеца на идната година, са заложени прекалено много разноски. 

" В най-консервативния проект - това значи да се усили дефицитът с към 5% от Брутният вътрешен продукт. Това значи много съществено надхвърляне на недостига над познати граници ", съобщи Петя Георгиева, Институт за пазарна стопанска система.

В момента са импортирани 16 оферти от депутатите за промени в удължаването на настоящата финансова рамка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР