Нови разкрития за дейността на Никола Вапцаров дава книгата Оловна

...
Нови разкрития за дейността на Никола Вапцаров дава книгата Оловна
Коментари Харесай

Непознатият Вапцаров: Книга с нови разкрития за поета разбуни социалните мрежи


Нови разкрития за активността на Никола Вапцаров дава книгата „ Оловна тишина “ – 80 години след неговата гибел.

В нощта на 04.03.1942 година Никола Вапцаров е арестуван от полицията. Причината - нарушава Закона за отбрана на страната, съгласно който Комунистическата партия, тогава наричана Работническа, е незаконна.

Снимка: Редакторски екип


Заедно с него са наказани още 11 души, само че едвам 6 са хванати и разстреляни. Един от тях е точно Вапцаров. 11 дни след ареста той стартира да написа своите показания, дадени преди този момент устно.

Снимка: Редакторски екип


В 116 страници той посочва получени суми за осъществени интервенции, адреси на тайни сбирки, даже прякори на свои съратници. Тези и още обстоятелства разкрива книгата „ Оловна тишина “ на Ивайла Александрова, публицист и киносценарист.

„ 80 години ни се приказва едно нещо, което не е истина, тъй като тази книга разравя цялата история, докрай, до кости я разкоства “, изяснява тя.

Снимка: Редакторски екип


Последните 10 години Александрова се трансформира в един от най-големите откриватели на живота на Вапцаров. По мотив 80-годишнината от разстрела на поета издава своята книга с непоказвани до момента документи от Държавна организация архиви и следствието.

„ Предал е брат си, предал е приятелите си, художниците, които само са го признавали, цялата мрежа. Той не е зачетен като стихотворец, той е бил ужасно отчаян, че не са го признавали. На процедура Вапцаров е бил приет на Никополското дело, там го пази Светослав Минков “, изяснява тя.

Недооценен от своите приятели, зает с провинциалните структури на партията.

Снимка: Редакторски екип


Новите свидетелства не трансформират облика на Вапцаров. Те го очовечават, демонстрират, че един мечтател може да изпитва и боязън, и подозрения, че стихотворец за следващ път бива оценен посмъртно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР