НОВИ ПРАВИЛА Роботите ще отнемат работата на някои хора. Всъщност е

...
НОВИ ПРАВИЛА
Роботите ще отнемат работата на някои хора. Всъщност е
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Роботите, които отнемат работни места, трябва да плащат данъци

НОВИ ПРАВИЛА

Роботите ще лишават работата на някои хора. Всъщност е единствено въпрос на време, преди процесът да се задълбочи. Увеличаването на автоматизацията ще направи доста хора безработни, а по-малко работещи хора значи по-малко заплащане на налози. Въпросът е кой ще поеме разликата, в случай че автоматизацията е неизбежна.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс предлага роботите, които лишават работата на хората да заплащат налози.

В моментът служащият, който, да кажем прави работа на стойност 50 хиляди $ в завода, приходът му се полза и той заплаща налози върху прихода, заплаща обществени осигуровки, всички тези неща… Ако робот стартира да прави същото, би трябвало да таксуваме него до същото равнище “, споделя Гейтс в изявление пред Quartz.

Данъците на този робот биха могли да бъдат плащани от компанията, която ще икономисва пари от успеваемостта на автоматизираната работна мощ или просто компаниите, които наемат роботи да бъдат облагани с спомагателен налог. Събраните пари могат да се употребяват за всичко – от грижата за пенсионерите до поддръжката на планове в държавните учебни заведения. Гейст има вяра, че съпротивата на фирмите, „ наемащи “ роботи, няма да бъде огромна.

ДА НАПРАВИМ РАЗЛИКАТА

Половината от работните места към днешна дата към този момент са в риск да станат непотребни, поради взрива в технологиите и автоматизацията, а доказателствата за индустриално бъдеще, основано на автоматизираната работна ръка, са на всички места към нас. Според отчет на McKinsey, към 60% от всички работни места имат минимум 30 на 100 действия, които могат да се автоматизират с наличните към днешна дата технологии. С напредването на технологиите тези индикатори единствено ще порастват.

Всъщност концепцията на Гейтс към този момент е препоръчана от адвокати на Европейския съюз, само че законът е отритнат. Друго предложение, което предлага решение на казуса е въвеждането на повсеместен базов приход, нещо, на което индустриалецът Илън Мъск е огромен последовател.

Независимо какво решение ще предпочетат да разискват държавните управления за предотвратяване на „ органичните “ служащи в ерата на автоматизацията, Гейтс е безапелационен, че това е нещо, за което би трябвало да се приказва в този момент:

Как тъкмо ще се направи и мери …. ок, само че е забавно да стартираме диалозите на тази тематика в този момент. Защото диалозите ще бъдат забавни и ще се появят нови хрумвания за вложения, които може да се създадат.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР