Нови научни изследвания безспорно доказват, че античният град край Септември

...
Нови научни изследвания безспорно доказват, че античният град край Септември
Коментари Харесай

Документ върху камък доказва, че античен град до Пазарджик е Емпорион Пистирос

Нови научни проучвания несъмнено потвърждават, че античният град край Септември до Пазарджик е Емпорион Пистирос. До този миг още два града в Гърция спорят за това име.

Има си даже документ, изсечен върху камък, че цар Котис е разрешил на заселници от Тасос, Маронея и Аполония да основат Емпорион Пистирос на брега на Марица. Проблемът е, че каменният документ е открит на 2 километра от града.



Един дълготраен спор - това ли е оня Пистирос, споменат в античните извори, е на път да се реши изрично. Достатъчен е геоложки разбор на гранита, с който е издигната крепостната стена.

" Тази гробница от дълго време е известна, от 40-те години е оповестена от професор Венедиков, само че предвид на изследванията на Пистирос, в този момент гледаме в друга светлина. Гробницата е Тракийска, тракийски държател, могилата е тук ", изясни ръководителят на археологическите разкопки доцент Алексей Гоцев.

Българска национална телевизия: Т.е. сигурно е обвързван с Пистирос?

" Този път имаме сигурност. Чисто като жанр е четвърти век, когато е разцветът на Пистирос, тъй че нямаме подозрения. Но геолозите, които гледаха скалата, споделят, че това е локален камък, който е същият, от който е построена и крепостната стена ", отговори доцентът.



Защо тракийски държател би построил гробницата си до тържището или емпориона – извънредно, само че не невероятно. Градът е бил многолюден център и е привличал доста хора за времето си.

" Тракийският държател, който по този начин или другояче имал някакви релации с трако-гръцкия град, дали е ходил там да търгува, да пие вино, и по-късно, като си отишъл, е поискал да бъде покрай това ", разяснява още доцент Гоцев.

До тази има и друга тракийска гробница, която евентуално следва същия бит. Подобни практики в връзката с гръцкия свят са били засечени и на други места в Италия и Южна Франция. Но с изключение на тях, за учените по-голямо предизвикателство е да открият некропола на Пистирос.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР