Нови начини за ощетяване на хората при получаване на втората

...
Нови начини за ощетяване на хората при получаване на втората
Коментари Харесай

Излязоха наяве нови начини за орязване на втората пенсия

Нови способи за ощетяване на хората при приемане на втората пенсия излязоха от (КФН) по законопроекта за регламентиране на етапа на погашение от втория дирек. Той към този момент прелетя на първо четене през две парламентарни комисии - по обществената политика и по бюджет и финанси, а през днешния ден ще се разисква в пленарна зала.

На 34 страници, подписани от ръководителя на комисията Бойко Атанасов, законопроектът на Министерски съвет е подложен на унищожителни рецензии. От тях излиза наяве, че обезпечените ще носят огромна част от капиталовите опасности, само че няма да получат в подмяна на това обективен дял от възможна позитивна рентабилност. Според КФН ще има проблем и с контрола над активността на пенсионните сдружения.

Някои от най-острите рецензии засягат тематики, които до момента стояха надалеч от публичното внимание заради другите непосредствени проблеми пред втория дирек. На фона на мрачните планове, че първите заплащания ще разочароват получателите си, наредбите за актуализацията и преизчислението на пенсията останаха на назад във времето. Но точно там са заложени новите клопки.

 

Гаранция, само че против вдишване на риска

 

В законопроекта са заложени гаранции, че хората ще получат най-малко брутния размер на импортираните си осигуровки. Ако средствата в самостоятелната партида са по-малко от сумата на брутния размер на осигурителните вноски за съответното лице, те ще се допълват до размера на импортираното от особено основан за задачата запас (един от няколко типа резерви).

Допълнително бе записано, че когато въпреки всичко в партидата има насъбрани повече средства от импортираното, т.е. има нарастване вследствие на положителното им вложение, дружеството е длъжно да предложи на индивида и избор на пенсия с обезпечен размер, еднакъв на първата пенсия. Идеята е благовидна - човек да може да отбрани парите си от възможни сривове, като ги замрази на равнището от момента на пенсиониране. В името на тази сигурност обаче при определянето на пенсията се ползва и рисков коефициент, за който до момента не се знаеше нищо. В законопроекта на Министерски съвет написа единствено, че той се дефинира според актюерски планове, като обезпеченият размер на пенсията не трябва да пада под този, изчислен на база брутните приходи от осигурителни вноски.

КФН вижда няколко рискове в тези текстове.  " В общия случай ще бъдат определяни два размера на пожизнената пенсия от УПФ - обезпечен размер, изчислен на база брутните приходи от осигурителни вноски, и различен (по-висок) размер на първата пенсия, изчислен на база на насъбраните средства, ако те надвишават брутните приходи от осигурителни вноски ", показват от комисията. Според тях това усложнява предлагания пенсионен артикул и огромна част от обезпечените лица няма да го схванат.

Освен това рисковият коефициент е прекомерно неразбираемо дефиниран. В мнението на КФН са представени примерни калкулации, показани в работната група, които демонстрират еднократна редукция на насъбраната сума сега на пресмятане на пенсията в размер на 20%. “Прилагането на толкоз висока редукция на процедура обезсмисля предлагането на подобен артикул ", счита комисията. Тя дефинира цената като извънредно висока и нелогична на фона на консервативното вложение на средствата, консервативното установяване на техническия лихвен % и преизчисляването на пенсията единствено с част от доходността.

“Предлагането на пенсия с обезпечен първичен размер следва да е наложително, а не по избор на лицето ”, считат от КФН. Те оферират да няма рисков коефициент, а просто да се запише, че размерът на пенсията се дефинира въз основа на средствата по самостоятелната партида, таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот, по формулата за съответния тип пенсия. Когато средствата в партидата са по-малко от сумата на брутния размер на постъпилите осигурителни вноски за съответното лице, самостоятелната партида се добавя до тази сума със средства от съответния запас и пенсията се дефинира въз основа на средствата по партидата след допълнението й.

 

Актуализация за вас, само че и за нас

 

Според заложеното в законопроекта пенсиите от втория дирек ще се актуализират най-малко един път годишно, като това не може да трансформира техните обезпечени размери - било то съгласно брутните вноски или съгласно първичния размер на пенсията. Актуализацията се прави с не по-малко от 50% от разликата сред осъществената рентабилност от вложението на средствата и техническия лихвен %, въз основа на който е изчислен нейният размер. Тези 50% бодат очите и на опозицията, и на надзорната комисия.

Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен % са предвидени за буфер във фонда за погашение на пожизнени пенсии. Интересното е, че в законопроекта пенсионните сдружения не са задължени при ниска рентабилност да употребяват този буфер. Така те биха могли да решат просто да понижат пенсиите, с цел да покрият загубите.  " Това от финансова позиция е безспорен удар по доходността – на пенсионерите, не на сдруженията ", разяснява в бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

“Тези текстове не дават законови гаранции за правата на лицата, когато е реализирана рентабилност, по-ниска от заложения механически лихвен %. Предложеното решение е в ущърб на пенсионерите, защото те поемат главната част от пенсионния риск, а получават единствено част от постигнатата рентабилност ”, акцентират от КФН. И оферират пенсията и разсрочените заплащания да се актуализират годишно от 1 юли с 50% от прихода от вложение на средствата, в случай че подобен е налице. На актуализация подлежат заплащанията, отпуснати най-малко 6 месеца преди края на миналата година. При актуализацията на заплащането да не може да се понижава неговият първичен, към този момент обновен или преизчислен размер.

Още един метод човек да бъде ощетен прозира от друга забележка на КФН. Предвидено е всеки да може да изиска преизчисляване на пенсията си един път годишно, в случай че в това време са се натрупали нови средства в партидата. “Този текст би трябвало да се съгласува с актуализирането на пенсията, тъй че преизчисляването с спомагателните вноски на лицето да не служи за компенсиране на загуби вследствие на ниска рентабилност под техническата рента ”, предизвестява комисията. Тук също препоръчаното от нея решение е да се добави, че при преизчисляването на пенсионното заплащане не може да се понижава неговият първичен, към този момент обновен или преизчислен размер.

КФН е възмутена и от концепцията за изплащането на пенсиите сдруженията да могат да събират нова такса, изчислена върху цената на чистите активи на съответния фонд, до 0,5% годишно. Това съгласно комисията ще разреши на сдруженията да събират таксата и в случаите, когато не е реализирана позитивна рентабилност при ръководството на фондовете. Оттам оферират друга такса - до 10% от осъществената годишна рентабилност от ръководството на средствата.

 

ОЩЕ ЗАБЕЛЕЖКИ

Въпреки че етапа на погашение се приготвя от години, мина през редица работни групи, бе обсъждана по целия подобаващ ред в какви ли не формати и конференции, на последната права от нейното регламентиране КФН изброява фундаментални пропуски в законопроекта. Това изненада пенсионните дружества и обособени депутати - до момента се смяташе, че комисията взе участие интензивно в подготовката на законопроекта. Не е ясно дали ГЕРБ въобще ще вземе поради рецензиите на КФН. Опозицията също срази плана на Министерския съвет и дори настоя преди второ четене да се образува поредна работна група, с цел да почисти недоразуменията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР