Нови мотриси за БДЖ могат да бъдат доставени най-рано след

...
Нови мотриси за БДЖ могат да бъдат доставени най-рано след
Коментари Харесай

Нови влакове - най-рано след 4 години

Нови мотриси за БДЖ могат да бъдат доставени най-рано след 4 години - през 2023 година Това стана ясно през вчерашния ден на полемика, обвързвана с предстоящата нова поръчка за доставка на нови мотриси, проведена от БДЖ и НКЖИ. Поръчката ще бъде направена след постъпването на всички оферти и тя ще бъде пусната до края на годината. 2023 година обаче е оптимистичният период за доставката. Това стана ясно от думите на шефа на СД на " Холдинг БДЖ " Григор Григоров.

Поръчката ще бъде за към 10-15 броя мотриси за междинни дистанции, а по-късно и на нови сред 30 и 50 броя модерни вагона. Планираната инвестиция е в размер на повече от 100 млн. евро. По планове по този начин ще бъдат обезпечени над 4000 места. Със настоящия преносим състав би трябвало да изкараме до 2022 година, изясни Григоров.

Подвижният състав, с който разполага обаче сега БДЖ, е повода за срутва в пътническата услуга, признаха от управлението на железницата. По техни данни в този момент БДЖ има минимум пасажери за последните 50 година Става въпрос за към 20-21 млн. пътувания с железницата годишно. Едва ли можем да чакаме усъвършенстване без нови влакове, призна Григоров. Според изследвания от научната колегия в региона на жп превоза като максимален проблем пасажерите регистрират неприятната хигиена и закъсненията на влаковете.

От Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз попитаха освен това състояние какво се случва до 2023 година И предложиха, откакто министър председателят Бойко Борисов е почнал да демонстрира най-сетне интерес към БДЖ, да изиска от немския канцлер Ангела Меркел или от френския президент Еманюел Макрон да дават безплатно техни влакове, които не употребяват, само че са годни. Както това направиха швейцарците, които подариха на страната ни трамваи втора употреба.

Григоров изясни след полемиката, че с изключение на стартирането на поръчката за нови влакове превозвачът към този момент готви покупка на вагони от " Дойче бан ", които са поддържани по всички правила и надалеч по-млади от сегашните на БДЖ. Планира се до месец и социална поръчка за ремонт на 30 от сегашните локомотиви " Шкода ", които са на преклонната възраст от 40-45 години. За оповестената към този момент поръчка за ремонт на мотрисите " Дезиро " на " Сименс " против 160 млн. лева без Данък добавена стойност стана ясно, че сега евентуалните реализатори вършат оглед на машините, с цел да си изготвят офертите. Те би трябвало да бъдат подадени до 23 юли и ще бъдат отворени на идващия ден.

Председателят на железничарския профсъюз към КНСБ инж. Петър Бунев сподели, че е належащо да се създаде национална транспортна скица, с цел да се знае какъв е задължението на страната към жителите и какви са потребностите. Бунев сподели, че управлението на БДЖ би трябвало да намерения и за обезпечаването на довеждащ превоз от гарите, които са надалеч от обитаемо място, и това би трябвало да се случи в партньорство с общините. Той съобщи още, че изискванията на труд за железничарите се утежняват от ден дневно. Бунев настоя да се върне транспортната полиция в крайградските влакове, както и похищението върху кондуктор да се води тежко закононарушение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР