Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на

...
Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на
Коментари Харесай

Проф. Ваня Матанова: Тежкият COVID състарява мозъка с 10 години

Нови проучвания демонстрират, че тежка Коронавирус зараза се равнява на 10 година състаряване на мозъка. Това съобщи ръководителят на Института по психологично здраве проф. Ваня Матанова пред БТВ.

По думите ѝ повода е, че при корорнавирус количеството О2 към мозъка понижава и това води до нарушавания във действието му.

„ 2-3 месеца след зараза се появяват нарушавания на краткосрочната памет – губим информация и не можем да активираме към този момент призната, запомнена информация “, изясни проф. Матанова.

Тя посочи, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развиване.

Подобни нарушавания на паметта се виждат при пациенти на от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, само че при хората с когнитивни нарушавания или деменция утежняването е извънредно съществено, предизвести специалистът. Тя посъветва болните и околните им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.
свързани новини4164на 31.12.2021
Често се постанова банкет на лекарства – както се е случило и с проф. Матанова, откакто тя самата прекарва ковид. Освен това обаче оказва помощ и т.нар гимнастика за мозъка – четене на книги и решение на кръстословици.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР