Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на

...
Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на
Коментари Харесай

Експерт: Тежкото протичане на COVID състарява мозъка с 10 години

Нови проучвания демонстрират, че тежка Коронавирус зараза се равнява на 10 година състаряване на мозъка. Това сподели пред ръководителят на Института по психологично здраве проф. Ваня Матанова.

Тя изясни и повода, а тя е, че при корорнавирус количеството О2 към мозъка понижава и това води до нарушавания във действието му.

" 2-3 месеца след зараза се появяват нарушавания на краткосрочната памет - губим информация и не можем да активираме към този момент призната, запомнена информация ", уточни проф. Матанова.

Тя посочи, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развиване.

" Подобни нарушавания на паметта се виждат при пациенти на от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, само че при хората с когнитивни нарушавания или деменция утежняването е извънредно съществено ", предизвести специалистът.

Проф. Матанова посъветва болните и околните им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.

Често се постанова банкет на лекарства. Това се е случило и с проф. Матанова, откакто тя самата прекарва ковид. За решение на казуса оказва помощ и така нататък гимнастика за мозъка - четене на книги и решение на кръстословици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР