Нови изображения, заснети от космическия телескоп Джеймс Уеб“ , показват

...
Нови изображения, заснети от космическия телескоп Джеймс Уеб“ , показват
Коментари Харесай

Зашеметяващи нови изображения показват 19 спирални галактики до най-малките детайли

Нови изображения, снимани от галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “, демонстрират със забележителни елементи 19 спирални галактики, намиращи се релативно покрай Млечния път, предава Ройтерс.

Снимките дават нови сведения за образуването на звезди, както и за галактическата конструкция и развиване.

Снимка: Reuters

Най-близката от галактиките се назовава NGC5068, на към 15 милиона светлинни години от Земята, а най-отдалечената от тях е NGC1365 - на към 60 милиона светлинни години от Земята. Една светлинна година е дистанцията, което светлината изминава за една година – към 9,5 трилиона км.

През декември и януари бяха дейни Квадрантидите

Спиралните галактики са постоянно срещан вид вселена, към които се класифицира и Млечният път.

Снимка: Reuters

Наблюдението демонстрира милиони или даже милиарди обособени звезди.

„ Тези данни са значими, защото ни дават нов взор върху най-ранната фаза на образуването на звездите. Ние не знаем доста за тази фаза. Не знаем и какъв брой дълго продължава, тъй че тези данни ще бъдат жизненоважни за разбирането по какъв начин звездите в галактиките стартират живота си “, сподели астрономът от Оксфордския университет Томас Уилямс, който управлява обработката на данните от изображенията.

Снимка: Reuters

„ Общоприетата мисъл е, че галактиките се образуват от вътрешната страна на открито и по този начин стават все по-големи и по-големи през живота си “, сподели Уилямс.

„ Според мен фотосите приказват сами за себе си - това е най-ясният аспект, който в миналото сме имали на галактики при тези дължини на вълните “, акцентира астрономът.

Изображенията разрешават на учените за първи път да разкрият структурата на облаците от прахуляк и газ, от които се образуват звезди и планети.

„ Изображенията са освен естетически зашеметяващи, те също по този начин описват история за цикъла на звездообразуване и противоположната връзка, което е силата и инерцията, освободени от млади звезди “, уточни астрономът Джанис Лий от Научния институт за галактически телескопи в Балтимор и основен откривател на новите данни.

Космическият телескоп „ Джеймс Уеб “ беше изстрелян през 2021 година и стартира да събира данни през 2022 година, прекроявайки разбирането за ранната галактика.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР