Нови изображения от слънчевия телескоп Иноуей, намиращ се на хавайския

...
Нови изображения от слънчевия телескоп Иноуей, намиращ се на хавайския
Коментари Харесай

Иноуей“ откри килим“ на Слънцето

Нови изображения от слънчевия телескоп " Иноуей ", намиращ се на хавайския остров Мауи демонстрира някои необикновено близки фотоси на огнената повърхнина на нашето Слънце.



Изображенията са безусловно спиращи дъха и още един път показват, че от близко Слънцето въобще не наподобява по този начин, както бихме могли да си представим гигантска, горяща топка от газ.

Този път хромосферата на Слънцето - междинният пласт на неговата атмосфера - демонстрира по-мека, съвсем деликатна страна на нашата родна звезда. Различни наблюдаващи я оприличават на килим, мед или на златни кичури.



Линиите, които се виждат, обаче са тънки струи плазма. Те са с диаметър 300 километра и се издигат със скорости надвишаващи 72 000 км/ч. Продължителността на живота им е единствено 15 минути, а топлината им е задоволителна да ви изпари за наносекунди.



Слънчевия телескоп " Иноуей " разполага с 4-метрово огледало и една от най-напредналите оптики в света. Благодарение на тях апаратът може да прави детайлни фотоси на нашата звезда.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР