Нови документи по Закона за управление на етажната собственост пусна

...
Нови документи по Закона за управление на етажната собственост пусна
Коментари Харесай

Важни промени за живеещите в етажна собственост

Нови документи по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност пусна Министерството на районното развиване и благоустройството. Те са създадени по отношение на измененията в нормативния акт, които са в действие от 29 септември т.г.

На интернет страницата на Министерство на регионалното развитие жителите могат да намерят новите мостри на Примерен устав за вътрешния ред в етажната благосъстоятелност, Декларация за регистриране на данни и за смяна на условия на данни в книгата на етажната благосъстоятелност, Книга на етажната благосъстоятелност, Споразумение за основаване на съдружие на притежателите и Ежемесечен доклад за приходите и разноските на етажна благосъстоятелност. Документите са оповестени в меню „ Жилищна политика “, раздел „ Етажна благосъстоятелност “. За облекчение на потребителите в секцията е поместен и обновеният закон.

Напълно нови документи са Декларацията за регистриране на данни и за смяна на условия в книгата на етажната благосъстоятелност и Ежемесечният доклад за приходите и разноските на етажната благосъстоятелност.

В Декларацията за регистриране на данни и за смяна на условия в книгата на етажната благосъстоятелност наложително ще се разказва отношението на живущите в даден апартамент – дали са  притежатели, ползватели или жители.

Освен данните за местоположение, повърхност, идеални елементи и предопределение, ще се разказват и притежаваните или взети за развъждане животни в обекта, които се извеждат на публични места, като за кучета ще се показва и номерът на ветеринарномедицинския паспорт. Декларацията се подава до управителния съвет или шефа, като това може да бъде направено и електронно. Такава наложително би трябвало да бъде подавана от всеки притежател или ползвател в 15-дневен период от придобиване на правото на благосъстоятелност, прилагане или след встъпване в друго правно отношение, което позволява престояване на трети лица, както и при смяна на събитията.

Данните от подадената декларация се вписват от шефа или ръководителя на управителния съвет в книгата на етажната благосъстоятелност, която също може да бъде електронна. Затова в нея ще се вписва и адрес на е-поща за известяван на притежателя или ползвателя, в случай че разполага с такава.
 istock istock
Право на достъп до данните в книгата на етажната благосъстоятелност имат управителният съвет (управителят), контролният съвет (контрольорът), притежателят – за неговите данни, както и органите на министерствата на вътрешните работи и на районното развиване и благоустройството, общинската или районната администрация и Българската организация по сигурност на храните при съблюдаване на наредбите за отбрана на персоналните данни.

Входът с обща банкова сметка, с цел да кандидатства за заем

За първи път е оповестен и пример на Ежемесечен доклад за приходите и разноските на етажна благосъстоятелност. В него с изключение на наложителните и обичайни приходи/разходи от вноски за ръководство и поддържане на общите елементи на етажната благосъстоятелност,  ще се вписват и приходите от асимилиране на средства от държавния или европейски бюджет, получените безплатна помощ и дотации, доходи от ВЕИ съоръжения, доходи от наем на рекламни или механически уреди и други
 
В разноските са залегнали възнагражденията на управителния и надзорен съвет на блока, реципрочно домоуправителя и контрольора, касиера, както и разноски за заплащане на професионален управител-търговец, когато блокът се ръководи от профилирана компания.
 
 istock istock
Отчетът за приходите и разноските с посочени месец и година, за които е формиран, се слага от шефа или ръководителя на управителния съвет на видно място на входа на постройката, тъй че всички притежатели, жители или ползватели да могат да се срещнат с него, като при поискване го дават на книжен или електронен притежател.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР