Нови чатботове като ChatGPT използват изкуствен интелект, който може напълно

...
Нови чатботове като ChatGPT използват изкуствен интелект, който може напълно
Коментари Харесай

Сериозна заплаха за Google – появи се нов чатбот

Нови чатботове като ChatGPT употребяват изкуствен интелект, който може изцяло да трансформира или даже да размени обичайните търсачки. Появата на такива технологии доближава ерата на радикални промени, които ще сложат завършек на бизнеса в Силиконовата котловина, написа The New York Times.

През последните три десетилетия единствено няколко продукта, като браузъра Netscape, търсачката Гугъл и iPhone на Apple, изцяло революционизираха софтуерната промишленост и направиха всичко, което съществуваше преди появяването им, да наподобява като тромави динозаври.

Преди три седмици ChatGPT, пробен чатбот, гръмко разгласи изказванието си, че е идващото огромно нещо в своя бранш. Този чатбот е в положение да достави вярната информация в ясни, елементарни фрази, вместо да предлага дълъг лист от връзки. Той е в положение да изясни разнообразни понятия, тъй че хората елементарно да го схванат. Той даже може самичък да генерира хрумвания от нулата, в това число бизнес тактики, хрумвания за коледни дарове, тематики за блогове и проекти за почивка.

Въпреки че чатботът ChatGPT към момента се нуждае от усъвършенстване, стартирането му накара Гугъл да разгласи " червен код " - това е еднакво на задействане на пожарна тревога. Някои се притесняват, че компанията може към този момент да наближава момента, от който се опасяват най-големите компании в Силиконовата котловина - ерата на радикална софтуерна смяна, която ще постави завършек на този бизнес.

Повече от 20 години търсачката Гугъл служи като главен портал към интернет. Но защото новите чатбот технологии имат капацитета изцяло да трансформират или даже да заменят обичайните търсачки, Гугъл може да е изправен пред сериозна опасност за главния си бизнес за търсене за първи път. Един от водачите на Гугъл счита, че актуалният миг може да бъде решителен за бъдещето на цялата компания.

Чатботът ChatGPT беше пуснат от много динамична изследователска лаборатория, наречена OpenAI, а Гугъл беше една от фирмите, лабораториите и изследователските центрове, които помогнаха за създаването на технологията. Според специалисти обаче софтуерният колос може да има съществени усложнения в процеса на конкуренция с по-новите и по-малки компании, разработващи сходни чатботове, защото тази технология може да навреди на бизнеса му по доста способи.

Гугъл прекара няколко години в построяването на чатботове и сходно на други огромни софтуерни компании работи интензивно в създаването на технологии за изкуствен интелект. Гугъл към този момент съумя да сътвори чатбот, който може да се конкурира с ChatGPT. Всъщност технологията зад продукта OpenAI е създадена от Гугъл.

Чатботът LaMDA на Гугъл (съкращение от LanguageModel за приложения за диалог) завоюва внимание през лятото, когато софтуерният инженер Блейк Лемоан разгласи пред кореспонденти, че ги чака същинско " свободно мислещо рационално създание “. Разбира се, това не е правилно, само че LaMDA сподели до каква степен са стигнали технологиите през последните няколко месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР