Нови 102 контейнера с италиански боклук проверяват на пристанище Варна-Запад.

...
Нови 102 контейнера с италиански боклук проверяват на пристанище Варна-Запад.
Коментари Харесай

Очакват се резултатите от лабораторния анализ на контейнерите с боклук във Варна

Нови 102 контейнера с италиански отпадък ревизират на пристанище Варна-Запад. Изпращачът още веднъж е компания " Дентиче пантелоне " от град Салерно. Същият е и получателят на товара - компания " Блацион " ООД, която е записана в София. Разследването с боклука от Италия стартира на 16 януари, когато на пристанище Варна - Запад бяха открити първите 25 контейнера с боклуци, непотърсени от получателя.

Новите 102 контейнера с боклуци са открити в хода на следствието на първата непотърсена пратка с отпадъци от Италия на пристанище Варна - Запад. По документи контейнерите би трябвало да съдържат единствено пластмасови и каучукови боклуци. Първоначалният оглед обаче демонстрира друго, вижда се също, че балите са раздрани.

Контейнерите са пристигнали в интервала 21-ви октомври - 29-ти ноември предходната година, като товар, който може да остане складиран в врата до 90 дни. По документи пратката би трябвало да съдържа единствено пластмасови и каучукови боклуци.
Милена Гамозова, Апелативна прокуратура - Варна: Явно не е единствено това. Предстои да бъде изяснено наличието и на останалите съставни елементи от този отпадък, което ще се откри със съответни експертизи.
Според условията в закона, балите с боклуци би трябвало да са вакумирани. Огледът на първите отворени контейнери обаче демонстрира друго.
Невена Илиева: Балите са раздрани. Не са в целокупност вакумирани. Това е положението на отпадъка, който при отварянето установихме.
За 28 от контейнерите има искане за реекспорт от компанията, която ги е транспортирала до пристанище Варна-Запад.
Невена Илиева, наблюдаващ прокурор: Документите за реекспорта са получени през днешния ден. Те са единствено за съобщение към митницата за реекспорт към Италия.
Проверката се прави под управлението на Районната прокуратура във Варна. В нея вземат участие чиновници на ДАНС, Министерство на вътрешните работи, митницата и екоинспекцията в града.

Все още няма резултат от лабораторния разбор на първата пратка с боклуци. По линия на интернационалното съдействие се търси подпомагане от управляващите в Италия и Северна Македония.

 Започна оглед на още 102 контейнера с италиански отпадък на пристанище във Варна Започна оглед на още 102 контейнера с италиански отпадък на пристанище във Варна
На пристанище Варна-Запад през днешния ден се прави оглед на нови 102 контейнера с италиански отпадък. Изпращачът още веднъж е компания „ Дентиче пантелоне “ от град Сал...
Още по тематиката Казусът с боклука
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР